唔同電池實際容量測試..

(唔知個測試方法正唔正確..有望各師兄指點下)

買左呢類電錶好耐.. 呢排清理下d電..順便逐樣check下..
全部已轉換返 3.7v <-> 5v.. 但未計 efficiency.. 件件產品設計唔同的..
同理唔試過唔知..好多 18650 尿袋本身大概 3.5~3.6V 會自動 cut 電..
容量跟本用唔晒 (2.7V ~ 3.5V一段)..大概會冇左 1/3~ 1/4~
但粒 18650 電放落叉機度電又接近標示容量..
變左有個問題我都未搞清楚..
自己買個 18650 電殼放 18650 電入去.. 但佢會自己 3.5V左右cut 電..以我理解係用唔開粒電?..
聚合物鋰電池既尿袋就從自己測試見到效率都幾好.. 但點測試佢放電落到幾多 V 呢?
遲下再研究呢個問題.. 仲有好多粒電要試.. 太過唔掂要清走 d 了..
18650 電我用IC99去試的..

下面張圖..以大風扇為例
16000mAh (13900mAh)
標示電量 (測量電量)
減埋一般尿袋既 efficiency 有成 87% 已經好好了

(唔知個測試方法正唔正確..有望各師兄指點下)

買左呢類電錶好耐.. 呢排清理下d電..順便逐樣check下..
全部 ...
siuba 發表於 2020-6-13 02:32

差不多

正常冇虛標電量既新電池

一般都係89成

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

6000mah果舊係尿袋?  一半都冇咁呃錢
熊仔果啲18650就預左質素參差不齊

6000mah果舊係尿袋?  一半都冇咁呃錢
熊仔果啲18650就預左質素參差不齊 ...
jacktsui 發表於 2020-6-18 13:52

都N年前尿袋, 所以差唔多,放左好耐好少用,點知一試..
我拆晒三粒電出黎試, 每粒 2000, 然後..每粒有 1100mAh 左右.. 但入尿袋夾埋試總共只能用 2120mAh.. 少左 1/3.. 所以18650尿袋真係唔好用..

2120mAh 果隻都係好呃人

個測試器係邊到有得買呀? THANKS