想問下而家充電寶(尿袋)邊隻叉得最快?

係 fb 見有人推介隻小米移動電源3閃充版https://m.tb.cn/h.4S7NAw6?sm=649edd , 而家想快充電話係咪真係得呢款最快?今日望過下都要成 2舊水@10000mAh , 未計運費,有無 d 更高性價比選擇?

其實我想買黎充mavic mini 2電池,帶個充電寶去充,可以帶 3 粒電, 用完再叉,每次外出可以用叉多 1~2 粒黎用己經好好多,所以買 10000 mAh 或 12000mAh 應該都夠用。

以呢個spec 需求黎計,有咩充電寶可以出到 5V/3A (或者更高) ,又可以方便帶出去?

DJI 電池倉 (充電管家) spec 如下
mini2 powerbank spec-1.jpg

回覆 1# 筒仔
MAVIC MINI 2嘅充電管家,可以support PD最高36W輸入,比MINI一代QC2.0/3.0 18W強。

你揀可以輸出40W或以上嘅PD尿袋就可以,唔嫌稍重可以揀20000mAh,例如小米20000mAh 45W/65W,要平嘅,Baseus倍思20000mAh 45W (但質素一般,我買咗一隻,不幸已壞咗PD IN/OUT),要輕巧可以揀華為12000mAh 40W,某香港二手網有時會有所謂水貨,其實係之前華為手機贈品用嚟出售,低於正價,我玩MINI一代,都係帶呢隻華為。

其實叉得快定慢,除咗睇火牛/尿袋本身嘅輸出能力(幾多W),亦要睇埋件device support邊種快充協議,隻火牛/尿袋是否同樣support。

Xpower 出左100w 唔知快唔快

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

Zmi 係咪出左100w 充電寶 ? 有無 c 兄用過,係咪ok??

10000 mAh=>5V 2A(6900mah)/PD 5500mah

buy 20000mah, PD have 9700mah(5V2A 13000mah)
小米20000mAh 45W $249(1111->199hkd)

Zmi 係咪出左100w 充電寶 ? 有無 c 兄用過,係咪ok??
筒仔 發表於 2021-1-1 20:22

有macbook pro 16 , 先買100w
你 dji->45w/65w 20000/ 100wh=26800mah(最大坐飛機mah)已經足夠

DJI MINI 2 智能飛行電池容量: 2250 mah標稱電壓:7.7 V
電池類型:LiPo 2S

2250 8.8V=用3960mah@5V
10000mah 9V pd 下只係得4500-5500mah(5V)可用
即係叉1.2次就冇電

20000mah就2次多D
26800mah足夠叉三次

20000mah cp最抵,$200(1111特價)
26800mah而家冇行貨

回覆  筒仔
MAVIC MINI 2嘅充電管家,可以support PD最高36W輸入,比MINI一代QC2.0/3.0 18W強。

...
dcc2000 發表於 2021-1-1 03:35

華爲40w 12000mah好似唔係用PD
佢係特登出比自己手機 超快叉
12v唔足w
有D notebook/電話唔食
當然,樓主只係18w,一定ok

華爲40w 12000mah好似唔係用PD
佢係特登出比自己手機 超快叉
12v唔足w
有D notebook/電話唔食
當然,樓主只係18w,一定ok
madebyp90 發表於 2021-1-2 06:03

華為呢款12000mAh 40W尿袋,除咗support自家SCP、FCP快充協議之外,同時亦support QC2.0/3.0及PD3.0。
喺#2樓已有測試圖,佢support 5組PDO
5V 3A
9V 3A
12V 3A
15V 2.66A
20V 3A

華為呢款12000mAh 40W尿袋,除咗support自家SCP、FCP快充協議之外,同時亦support QC2.0/3.0及PD3.0。
喺# ...
dcc2000 發表於 2021-1-2 11:36

apple有D舊機(ipad/notebook),唔食12/15V
一定要14.5V

不過唔係用佢地就不用理