[家用機] PS4 Pro 轉 內置SDD

想問下大家幫PS4轉 內置SSD 用邊個model?

上網見到有分SLC MLC TLC,邊款好?

Thanks~!!

買得用黎裝game, 既都要1,2TB 以上,同埋PS4係行SATA ,  所以都係TLC為主.
我用crucial

回覆 2# qaz11
Thanks Ching,我個諗法係....內置500GB SSD (擺經常玩的2-3隻game) + 外置2TB 7200轉HDD (PS Plus DL o左o既free game、同埋少玩 & 已爆機o既game)

crucial SSD 係性價比好?

https://www.amazon.com/gp/produc ... DKIKX0DER&psc=1

最近換左呢隻, SO FAR SO GOOD.
連埋運費都唔洗 $750 HKD

我係Pro機由 1TB HDD > Crucial 275GB SSD > Seagate 1TB SSHD ,我多數都係同時期只玩一隻遊戲,以SSHD的特性,只係慢過純 SSD 少少

回覆  qaz11
Thanks Ching,我個諗法係....內置500GB SSD (擺經常玩的2-3隻game) + 外置2TB 7200轉HDD (PS ...
DevilElvis 發表於 2018-1-24 10:46

小弟部 Slim 就用緊內置 240GB SANDISK SSD PLUS 加外置 6TB 7200RPM HDD。部 Pro 就未決定,唔知內置 SSD 同 1TB 7200RPM HDD 差幾遠呢?

一直都用SSHD,玩芒亨快過朋友入GAME好多。

一直都用SSHD,玩芒亨快過朋友入GAME好多。
莎月美希 發表於 2018-1-28 10:52

由於唔同遊戲特性唔同,想請教芒亨用內置 SSD 同外置 7200RPM HDD 分別是否巨大呢?另外,PRO 原本隻 1TB 係咪都只係 5400RPM 呢?

由於唔同遊戲特性唔同,想請教芒亨用內置 SSD 同外置 7200RPM HDD 分別是否巨大呢?另外,PRO 原本隻 1T ...
進滕光 發表於 2018-1-28 10:57

我用SSHD,唔係SSD,但應該係內置SSD快,而ps4pro 隻1tb hdd,係5400轉,最起碼我果部係。

回覆 9# 莎月美希

謝謝師兄!諗諗下,長遠計都係將部 SLIM 既 240GB SSD 轉落部 Pro 度拖部外置 7200RPM HDD 擺係廳,裝番個 7200RPM 1TB HDD 落部 SLIM 係房用可能係最物盡其用既。