SATA3 嘅SSD擺入初版PS4

做primary storage
會比行External USB 慢幾多
分別大嗎?

初版PS4內置係行緊SATA2速度

初版PS4內置係行緊SATA2速度
HKEPC852 發表於 2019-1-29 16:45

係呀
所以想知隊隻SATA3既SSD落去
同行USB外置比較
會唔會差好遠?

係呀
所以想知隊隻SATA3既SSD落去
同行USB外置比較
會唔會差好遠?
餓狼 發表於 2019-1-29 16:54

照計usb快d....ps4初版都行usb 3.0

Reddit 搵到呢條link

即係仲要睇game

回覆 5# 餓狼

當然要睇GAME啦

有啲GAME 無咁多野LOAD,有啲好多
不過你睇番SSD 個兩PARTS 其實分別唔大姐係你用SATA定USB 都係差唔多XD

我覺得大家都忽略左樣野...
實際上300MB/s(sata2)同500MB/s(sata3/usb3.0)分別唔會咁大
遊戲讀取速度主要都係睇4k個速度,遊戲大部分都係零散檔案

你用samsung 970同850...入GTA5個loading都係差唔多

但換intel Optane 900p就會快好多
即使最頂既900p 4k讀取都超越唔到sata2理論上個頻寬限制
所以真係唔洗太介懷SATA2發揮唔到

我個人因爲懶得搬...都係將個1TB SSD放外置算數
(成個ps4系統都放SSD,爽到一定更高
不過懶得拆機搞...Load MH之類快就算)

初版PS4!

SATA 2.0 = 300MB/s
USB 2.0 = 60MB/s

SATA 3.0 = 600MB/s
USB 3.0 = 640MB/s

對號入座

實際上300MB/s(sata2)同500MB/s(sata3/usb3.0)分別唔會咁大
遊戲讀取速度主要都 ...
a39g99 發表於 2019-1-30 01:33

我都用咗外置SSD
主要係要reserve部機前面2個USB推芒
咁分別唔大嘅
塞返入機啦

遊戲讀取速度主要都 ...
a39g99 發表於 2019-1-30 01:33

你啱, 零散檔案真係好大影響.