請教格鬥大掣

請問各位師兄,宜家評價最高既單人用格鬥大掣(PS3/4/PC 三用)係邊一款?

廠商系重生後已沒出大制,市面的是存貨.

呢隻好似未出

拳霸:

hori:

六月出

Razer 同 Madcatz TE2+
如果PC用可以睇下有冇人放360 PS3 TE1  之前見過放500內

請問各位師兄,宜家評價最高既單人用格鬥大掣(PS3/4/PC 三用)係邊一款?
botsang 發表於 2019-3-2 22:22

最好係razer舊款, 全三禾. 新款razer evo改左做自家桿/掣, 唔知掂唔掂.
我自己就用hori 隼靜音版.

潘X拉3D寶X係咪可以當USB手制? 有人實際試過? ps3/ps4 呢?

潘X拉3D寶X係咪可以當USB手制? 有人實際試過? ps3/ps4 呢?
gilbertluis 發表於 2019-3-4 15:54

唔得.
ps4有保護, 要用sony授權果D joystick.  如果唔係, 根本駁唔到. 有D副廠係破到舊保護, 但就算你依家駁到, 下次sony更新ps4 firmware, 一樣會8分鐘後斷開你.

ps4有某D 遊戲, 如街霸5同鐵拳7, 係可以用番ps3棍, 不過一樣要係joystick內有認證晶片.

咁,不如試吓拳霸Q3:

我自己用TE2 春麗版.

聽講塊控制板已換成TE2+同一塊. 比早期TE2更少DELAY.
我手殘,感覺唔到.

唔好買拳霸3, 因為佢唔係ps4授權掣, 塊晶片唔係正式用到落ps4 game.  而且拳霸3有分新舊板, 舊板在ps4係連支援ps3手掣果D game都用唔到.

依家買, 想街機手感就買雷蛇, 舊版全三禾, 完美街機手感. 新版evo我未試過唔知.
hori的real arcade pro以上都係用hori自己隼/刃的桿同掣, 行程短d, 敏感d, 輕輕力掂下已經入到指令(尤其是靜音版), 不過有D打慣街機啪啪啪的人會唔慣.

選joystick時, 除左選手感, 仲要框體唔好太細, 呢方面razer好過hori的rap, 但hori有一款刃係超級大超級重. 仲有一樣野就係你睇下要唔要咪插, 因為有一堆舊少少版本ps4 joystick係冇的.

依家唔好買madcatz了, 因為間廠一兩年前執左, 後來雖然有人注資開番, 但已冇出joystick, 市面上基本上唔會有真的新貨, 又冇得去代理買parts...桿同掣呢D可以自己買三禾零件換還好, 如果係usb線呢類斷左, 你會好頭痕.

呢隻香港好似唔覺有, 美馬要成300美元.

Nacon 大蛇手制

主要特点
SANWA提供专业级元件
包括圆档和方档摇杆头
可以打开进行简便改装
可拆式前面板,玩家可创作、印制及集成自己独特的前面板设计
LED玩家状态指示灯(针对PS4™)
3.5毫米耳机插孔
USB缆线,长度大约3米
同时兼容PC*
* Sony Interactive Entertainment Europe并未对PC兼容性进行测试或担保。

見到好多game youtuber 介紹呢隻VICTRIX PRO FS  做工精細 用料極佳 個價錢真係唔平 要USD$350 有RGB燈效 又真係幾正