[開箱] Next Level Racing F-GT Lite...可摺又可變賽車架

Next level Racing喺3月推出新產品F-GT Lite,去到5月我先知繼Playseat Challenge之後,
第二個真係摺得ge賽車架面世,(唔係果D摺左張椅就當摺左果D)
而且睇得出佢設計有唔少係參考左Playseat Challenge,
例如軚盤鎖定方式/進出車架/腳踏架連接主車架,
都有一定相似程度.

另外加入左唔少新鮮idea,
可變F-1或者GT駕駛方式,(唔似得Playseat Challenge咁, F-1座姿+GT腳踏...)
NLR類似單車快拆, 好多關節位都用到,
多得NLR快拆, 先可以做到兩種唔同駕駛方式同複雜摺合,
設計上左右有設計比波棍安裝,(各大Playseat Challenge用家為左波棍固定方式各出奇謀...)
腳踏設計非常聰明, 除左用螺絲鎖定之外, 仲可以調較斜度,(命中晒Playseat Challenge弱點)
網狀設計座椅有通風效果, 同時可調較高度,(我173cm用最低果格)
適合由4呎到6呎6 ge人坐.

開箱環節, 一樣例牌有個紙皮箱喺出面

拆完先到原本彩色設計封面, 據官網講有5種變型, 但係基本上當佢3種就F-1/GT/摺埋

側面寫左NLR快拆

底部多國語言

開箱, BE FAST OR BE LAST

原裝用大膠袋包住(我有攞返黎用)

拆晒出黎就得5件野, 上至下,左至右, 椅腳, 軚盤座, 腳踏座, 波棍座, 座椅

說明書一本, 冇教你點摺, 吹漲.. 自己上youtube睇

其中一頁有隱藏摺法...咁樣會平衡唔到,摺完要擰一擰個角度先搞得掂

好多螺絲幫你上定先, 所以要先拆再裝,砌完, 大張個Playseat Challenge好多...

上埋軚/踏/波棍/手剎

轉埋F-1玩下, F-1唔好跟足官網個setting, 唔係有機會踩brake搞到反起少少

摺埋擺枱底收工

用落真係舒服同實淨好多,
角度人性化好多, 夠晒闊落,
又唔會比個軚遮住視線,
腳踏座用快拆較唔同斜度真心正,連接位主車架位置冇再左右郁,
係個軚盤座比起Playseat Challenge冇乜改善,(入門級玩下T500RS唔多覺)
砌E個賽車架記得戴厚手套,(我摺同變型都戴手套)
本身淨架已經20KG,
上埋軚踏差唔多30KG...
用NLR做變換同摺合要有返咁上下力量同時間(摺埋起碼要10分鐘)
成個架又大又重,
原本諗住摺完放上窗台,
真係無能為力,擺枱底算數.

比返少少資料參考,
除左設計係睇住Playseat Challenge黎打,
連價錢都係, 300美金 VS 200美金,
淨計摺同重量同大細, Playseat Challenge贏晒,
摺得快又輕, 上埋軚踏都係20KG左右,
但係用落F-GT Lite完勝咁濟,
有興趣買記得度好位置擺.

https://www.nextlevelracing.com/products/f-gt-lite/

• Supported Height – 120 – 200 cm or 4ft – 6ft 6 inches
• Supported Max Weight – 130 kg or 287lbs
• Product Dimensions – (GT Position: 175 X 75 X 127cm, 68.5 X 29.5 X 50 inches. Formula Position: 164 X 75 X 94cm, 64.5 X 29.5 X 37 inches. Folded: 75 X 40 X 87cm, 29.5 X 15.7 X 34 inches)
• Product Weight – 19kg or 42lbs
• Color Box Dimensions 77 X 67.5 X 22cm or 30.3 x 26.6 x 8.7 inches
• Boxed Weight – 20kg or 44lbs
Part Number – NLR-S015

拆波棍座同軚add-on實際摺合尺寸: 75cm x 75cm x 52cm

哦...呢set野

我都識人有買,最威果次係坐係上面影左張相比大家睇

然後我渣架Accrod車過大家去玩........

波棍座

我用緊PLAYSEAT CHALLENGE,已完美攪掂左波棍座問題,都係今日先見到呢張新摺架,攪到又有少少心郁添........

你唔提起我都無留意到PLAYSEAT CHALLENGE係F-1座姿+GT腳踏

想問問呢套野摺埋左係咪矮身左但同時比PLAYSEAT CHALLENGE摺埋後厚?

我用緊PLAYSEAT CHALLENGE,已完美攪掂左波棍座問題,都係今日先見到呢張新摺架,攪到又有少少心郁添........

你唔提起我都無留意到PLAYSEAT CHALLENGE係F-1座姿+GT腳踏

想問問呢套野摺埋左係咪矮身左但同時比PLAYSEAT CHALLENGE摺埋後厚?
JKC710 發表於 2020-7-5 18:35

摺到盡差唔多正方體咁,
75 x 75 x 65 咁上下,(上次冇度晒兩邊高度)
而且淨架重超過一倍.

開出黎闊落好多,

少少更新圖.

GT側面
7 天前 02:09

F1側面

波棍座原來夠位擺埋手剎

摺到盡差唔多正方體咁,
75 x 75 x 65 咁上下,(上次冇度晒兩邊高度)
而且淨架重超過一倍.

開出黎闊落好多, ...
shimanong 發表於 2020-7-6 02:11

望落都真係大張過PLAYSEAT幾多下, 應該舒適好多.
我琴晚粗略估計未必夠位存放張GT, 而家同淘寶賣配件果位老司機 (即係你都有幫襯佢買加固配件果間)研究緊點樣外加個角度調校改裝張PLAYSEAT CHALLENGE.

反倒有興趣看看有沒有能夠摺疊起來的電競椅

望落都真係大張過PLAYSEAT幾多下, 應該舒適好多.
我琴晚粗略估計未必夠位存放張GT, 而家同淘寶賣配件果位 ...
JKC710 發表於 2020-7-6 15:00

過來人表示,
試下搵D野墊高後面,
我之前用幾個海綿打橫連埋(2吋咁上下厚度)墊高張playseat,
咁個角度會比原裝好.

過來人表示,
試下搵D野墊高後面,
我之前用幾個海綿打橫連埋(2吋咁上下厚度)墊高張playseat,
咁個角度會比 ...
shimanong 發表於 2020-7-6 22:20

好,我試試先,唔想咁快放棄張PLAYSEAT