用咩牌子既電視打機最好

延遲最低

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

想搵大牌子就三星啦,三星啲電視有支援埋AMD FreeSync,三星全部機係低延遲過其他牌子,開遊戲模式之後畫面延遲低到玩音樂節奏Game都冇問題。

呢度有2019嘅參考資料:
https://www.rtings.com/tv/tests/inputs/input-lag

2020年買電視最好買有支援HDMI2.1嘅型號,三星55吋Q70T($12150左右)算係唔錯嘅選擇,如果想買平啲可以揀49吋Q80T($8900左右)畫質同低延遲方面更理想,錢多可以揀返55吋Q80T同Q70T相差$2000左右。

sony or LG oled tv
延遲最低

sony or LG oled tv
延遲最低
三唔識七 發表於 2020-6-19 02:02

Sony? 開玩笑嗎?

L豬 三叔中高階~高階開左GAME MODE 一般都做到1X ms
不過led背光機型開game mode 基本即係local dimming 都運作唔到
玩HDR既game 反差大/暗既場景都好淚目
OLED 如果擺到55買返上年C9, 依家平D
CX 48都合理價, 但CX FreeSync要等fw update 同唔係hw FreeSync

罪大部48 OLED 真係唔知佢想點
自家中高階VA 有4K120hz, VRR, ALLM
部48 OLED 全無  或者佢年尾PS5真係只出60hz 無VRR

Sony? 開玩笑嗎?
IanW 發表於 2020-6-19 10:58

PayStation

via HKEPC Reader for Android

去 Rtings 做吓比較
LG, Sony都可以考慮
利申:從來都唔會叫人買三叔電視,無論任可用途

我用LG C9P,非常適合做PC Mon同打機吖。

samsung要買都只可以買55吋或以上型號
49吋panel係得60HZ
LG/ SONY都OK 主要都係睇型號 上rting睇下

用緊三叔55吋QLED打4K遊戲,無投訴