大家用緊邊款switch保護盒和SD卡?

現時買switch,要一set買才算比較便宜,但佢里面送的保護盒的味道超大,部機放在里面再拎出來時,也有一陣怪味。

噴左一些消毒空間清香噴霧都解決不到,請問ching們怎解決果陣味?

另問,switch的SD卡是否一定要買switch自家出的卡?

現時買switch,要一set買才算比較便宜,但佢里面送的保護盒的味道超大,部機放在里面再拎出來時,也有一陣 ...
那天的承諾 發表於 2021-4-8 13:21

無保護盒唔知... 不過大部份時間都全係放充電/電視座
MicroSD 乜牌子都得, 我用Samsung EVO 256GB

無保護盒唔知... 不過大部份時間都全係放充電/電視座
MicroSD 乜牌子都得, 我用Samsung EVO 256GB ...
ckkong97 發表於 2021-4-8 14:27

thanks ching ,因為賣家話要專用卡先可以用,原來三星都可以。

thanks ching ,因為賣家話要專用卡先可以用,原來三星都可以。
那天的承諾 發表於 2021-4-8 14:51

有大買大.... 我兩部switch, 一部256GB SD 用剩8xGB ....呢部機主機乜都有
另一部副機唔係個個game 裝, 有張128GB SD 用剩60-70GB ...
不過換咭都唔難, 用Windows copy 晒啲野由一張SD 去另一張SD...

有大買大.... 我兩部switch, 一部256GB SD 用剩8xGB ....呢部機主機乜都有
另一部副機唔係個個game 裝,  ...
ckkong97 發表於 2021-4-8 14:56

Thx ching,下星期就去買張SD卡。

我用分體軟膠套,無味,記憶咭一般Kingston咭

我都用緊Samsung EVO+
不過加陣出面賣緊的EVO+寫入速度好似慢過舊版,買的時候要留意下
讀取就無乜分別

我都用緊Samsung EVO+
不過加陣出面賣緊的EVO+寫入速度好似慢過舊版,買的時候要留意下
讀取就無乜分別 ...
cyruschan112 發表於 2021-4-8 22:52

Switch 個card reader速度有限,快慢咭分別不大...買容量>>速度

仲有sd card 大部份時間只會read, download game / update 會放sd card , game save 唔會放sd card

via HKEPC Reader for Android

用緊綠聯保護包,冇咩問題,TF卡係昆錢手法
根本就冇限定要用佢果款,只要達到佢既速度就可以,基本上任何牌子都可以

現時買switch,要一set買才算比較便宜,但佢里面送的保護盒的味道超大,部機放在里面再拎出來時,也有一陣 ...
那天的承諾 發表於 2021-4-8 13:21

如果玩 digital 版 game 就有大買大
但我玩實體版張卡無乜用途