已訂貨 RASPBERRY PI 400,想問有冇人已有

如題,想知呢度D 巴打絲打便用體驗如何?收貨後唔排除提早買個帶 HDMI 既 MON 取代冇 HDMI,舊既退位後備

先謝樓主分享!請問 喺邊度訂呢?單機 又或是 套裝呢?若套裝。。。會是美鍵英電嗎?

via HKEPC Reader for Android

我呢間訂,冇外地平,同埋要等下先有貨,FPS 付錢,選順豐代收,因為屋邨信箱太細冇位放

火牛剛有答覆係英式三腳頭

https://www.steameshop.com/product/rpi400-kit/

之前錯 LINK,已改返

8g 1.1k新高價 沒左佢平靚價值

via HKEPC Reader for Android

我呢間訂,冇外地平,同埋要等下先有貨,FPS 付錢,選順豐代收,因為屋邨信箱太細冇位放

火牛剛有答覆係英式三 ...
chue 發表於 2020-12-30 21:10

4g 無貨, 平過淘寶好多?

淘寶你仲要計體積重

still 錯 LINK, correct is no i after /

https://www.steameshop.com/product/rpi400-kit/

淘寶你仲要計體積重
chue 發表於 2020-12-31 19:36

我講 Pi 4GB, 巴掌咁大, 就算 Raspberry Pi 400 都唔過 50cm 啦, 計咩體積重 ?

Raspberry Pi 400 US Keyboard
Dimensions        286 mm × 122 mm × 23 mm (maximum)

Raspberry 做 desktop 機唔係咁好用。最主要就係的Desktop App 唔夠多,又無的高質嘅Paid App 或game 。用佢黎做 headless server app 就唔錯。所以Pi400 Desktop 都係主要做教學機做programming 或 Linux 教學就唔錯,加個monitor 就得,而且可以用Android Camera App (平板或手機) 加隻 USB-A / USB-A Capture device (淘寶幾十蚊) 就得,Monitor 都可以慳返。

覺得RASPBERRY PI 400 針對Linux desktop用戶黎design!
如果諗住長期行background task的工作反而唔係咁好, 好晒位置和難散熱...
咁就同單板機優點有所抵觸!..