今朝 up 瓜咗 隻 Pi 3B+

今朝 up  瓜咗 隻 Pi 3B+

一向用開個 batch,  upgrade s/w 後 再 up埋個 firmware。

用咗咁多年都無事,  今次 up 完 (有最新firmware)

reboot 後,  remote login / ping 唔到

唔知咩事.

今朝 up  瓜咗 隻 Pi 3B+

一向用開個 batch,  upgrade s/w 後 再 up埋個 firmware。

用咗咁多年都無事,   ...
dds 發表於 2021-10-15 17:39

通常冇特別嘢我都唔會 update firmware.....我隻 1 代 Pi 做 pi hole 成年都冇搞佢

咁要駁番隻monitor 先知乜事啦。有時係張SDCard死咗都唔知。

我上星期有部PI 3, 拔左電源後, 再插返讀唔返Sd 卡,已試過唔同卡,部機有著, 但boot 唔起個OS 。。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

回覆 4# hkboy3000

剛剛試咗, 隻 3B+ 無燒到 and 張 SD Card 係另一部 PC

正常可 R/W,  呢舖 真係唔知壞咩.

聽呢度到有人話SD Card 保用十年嘛,換過就無問題啦。不過唔知仲有無你果隻啫。

聽呢度到有人話SD Card 保用十年嘛,換過就無問題啦。不過唔知仲有無你果隻啫。 ...
javacomhk 發表於 2021-10-16 18:57

一來一回車錢都夠買過張細嘅

回覆  hkboy3000

剛剛試咗, 隻 3B+ 無燒到 and 張 SD Card 係另一部 PC

正常可 R/W,  呢舖 真係唔知壞咩 ...
dds 發表於 2021-10-16 17:46

有冇新卡試 load fresh OS?你舊卡可以 RW 唔代表冇 data corruption.....

回覆 8# fakeman

冇買新 Card 試.....

張  cap 圖 係隻 pi load 到個到   之後 hang 晒.

之後 張 sd card 係部 PC 到 從新 用 rufus 再

write 過 2021-05-07-raspios-buster-armhf-full.img

再 塞返去隻 3B+ 到,  裝過晒,正正常常  行咗幾日.

回覆  fakeman

冇買新 Card 試.....

張  cap 圖 係隻 pi load 到個到   之後 hang 晒.

之後 張 sd card ...
dds 發表於 2021-10-20 13:06

咁真係 data corruption 所以你一 boot 就死