有冇爸打用緊SE P990i??

近來想買部二手用下
想知道呢部機操作同反應上面流唔流暢
同埋有冇咩需要注意下咁
thanks

我之前用p990i, 宜家就用緊w960i, 可以比d意見你!
symbian機比普通手機慢少少, 但又快過行wm既smartphone, 用熟o左都幾好用!
唯一問題係用完o既程式好多時會霸住部份ram, 記得要裝個相關sw定時幫你"釋放記憶體".
p990i宜家搵部二手用下應該幾平,  就算唔o岩用放返出去都應該無咩損失!

原帖由 eva0083hk 於 2009-3-24 13:54 發表
我之前用p990i, 宜家就用緊w960i, 可以比d意見你!
symbian機比普通手機慢少少, 但又快過行wm既smartphone, 用熟o左都幾好用!
唯一問題係用完o既程式好多時會霸住部份ram, 記得要裝個相關sw定時幫你"釋放記憶體".
p990i宜家搵部二手用下應該幾平,  就算唔o岩用放返出去都應該無咩損失!

唔該爸打!
我朋友以前都有用p990i,我問佢佢話十分唔好用
但我真係好想試下,雖然從未用過P series既機,但一直好吸引

我其實好著重佢運行流唔流暢,同埋打sms方唔方便呀等等

照爸打你咁講,p990i應該比Nokia既S60要慢好多啦喎??

原帖由 華森 於 2009-3-24 17:22 發表
唔該爸打!
我朋友以前都有用p990i,我問佢佢話十分唔好用
但我真係好想試下,雖然從未用過P series既機,但一直好吸引

我其實好著重佢運行流唔流暢,同埋打sms方唔方便呀等等

照爸打你咁講,p990i應該比Nokia既S60要慢好多啦喎??

p990 好耐喇, 慢過S60 唔少, 而家d wm 機都快過佢~~
UIQ 個system 本身真係唔太掂, 特別在有touch screen only~
想玩UIQ, 買p1i 好過, 最好用係佢~~
不過UIQ 冇乜software 用, 買5800 / wm / iphone 好過~~

原帖由 dochi 於 2009-3-24 20:27 發表

p990 好耐喇, 慢過S60 唔少, 而家d wm 機都快過佢~~
UIQ 個system 本身真係唔太掂, 特別在有touch screen only~
想玩UIQ, 買p1i 好過, 最好用係佢~~
不過UIQ 冇乜software 用, 買5800 / wm / iphone 好過~~

唔該哂
本來都有留意P1i,但睇見佢連接聽建都冇埋...我又唔太鍾意用touch screen..
不過睇佢既preview,流暢度真係唔錯
其實本身都唔會用software,用既都係dictionary既唧

睇黎我都要轉目標去E63或者E71啦.....

我覺得p990i只要識得處理"記憶體"問題, 絕對稱唔上唔好用, 速度當然唔算好快, 但可以接受. w960i同p1i就更加稱唔上慢啦!
同埋, c hing話想方便打sms, p990i呢方面非常方便!

原帖由 eva0083hk 於 2009-3-25 19:36 發表
我覺得p990i只要識得處理"記憶體"問題, 絕對稱唔上唔好用, 速度當然唔算好快, 但可以接受. w960i同p1i就更加稱唔上慢啦!
同埋, c hing話想方便打sms, p990i呢方面非常方便!

p990 淨係ram個問題都唔少O野啦~~
UIQ 一唔夠ram 就會強迫你restart, 冇得簡
p1i 後期d firmware 直頭fix 埋個bug~
同埋p990 O個代電話ge 流暢度, 同而家lee 代差好遠~

有朋友用p990, 女朋友用p1i~
講好用, p990 真係比唔上p1i~
一黎流暢度有分別~
二黎相機都差好遠~
至於打字, 就睇人喇~~
不過我覺得pi1 O既keypad, 無論打中英文都好方便多~

睇黎兩位爸打都覺得p1i唔錯
不過始終我對佢既速度都唔放心
可能以前用開n78 , 6120c
所以先入為主,覺得s60真係十分流暢,反應好快
我又用過se既w800i (雖然好舊) , 覺得反應一直係佢既壞問題,打sms,佢根本跟唔到我既速度....

睇黎要親身試試先得!

原帖由 華森 於 2009-3-26 01:56 發表
睇黎兩位爸打都覺得p1i唔錯
不過始終我對佢既速度都唔放心
可能以前用開n78 , 6120c
所以先入為主,覺得s60真係十分流暢,反應好快
我又用過se既w800i (雖然好舊) , 覺得反應一直係佢既壞問題,打sms,佢根本跟唔到我既速度....

睇黎要親身試試先得!

p1i 打字好快, 唔使load~