關於5800FIRMWARE

我上一個月在領域電訊買了一部進口貨的5800
PRODUCT CODE為:0570196
我在NOKIA官網的在線檢測到有V20的FIRMWARE UPDATE
於是用NSU UPDATE,可惜它說沒有更新可以下載,想問一下原因為何?
又有沒有方法(除看機背)知道我手機的PRODUCT CODE呢?

因為在想一個可能性,會否給領域刷了我的手提成為了其他地區的PRODUCT CODE
因為一買回來就已經是V11.008了,並不如其他港行機的.009

萬分感謝

原帖由 kenn0124 於 2009-3-25 09:35 PM 發表
我上一個月在領域電訊買了一部進口貨的5800
PRODUCT CODE為:0570196
我在NOKIA官網的在線檢測到有V20的FIRMWARE UPDATE
於是用NSU UPDATE,可惜它說沒有更新可以下載,想問一下原因為何?
又有沒有 ...

既然是水貨,,你自己用鳳凰或JAF刷成普通港版吧,但港版暫時未有V20的Firmware可以下載
只有台灣繁體版才供下載。

原帖由 knlkf 於 2009-3-25 22:12 發表

既然是水貨,,你自己用鳳凰或JAF刷成普通港版吧,但港版暫時未有V20的Firmware可以下載
只有台灣繁體版才供下載。

終於發現了問題,經過用JAF去CHECK過機入邊GE PRODUCT CODE
原來已經俾領域刷成0559473 香港行機的PRODUCT CODE
與機背所示0570196有所不同
對我來說並沒甚麼大問題,至少大細聲,變色的問題不曾發生,一直以來都十分穩定
至於會否影響各位的購買意慾,希望大家用者自酌

原帖由 kenn0124 於 2009-3-25 10:56 PM 發表

終於發現了問題,經過用JAF去CHECK過機入邊GE PRODUCT CODE
原來已經俾領域刷成0559473 香港行機的PRODUCT CODE
與機背所示0570196有所不同
對我來說並沒甚麼大問題,至少大細聲,變色的問題不曾發生,一直以來都十分穩定
至於會否影響各位的購買意慾,希望大家用者自酌

在領域購買手機必須有一定的考量及注意有關事項

我對領域真係無咩好感~

一間黑店~

原帖由 gekko911 於 2009-3-25 11:29 PM 發表
我對領域真係無咩好感~

一間黑店~

別作惡意攻擊了。

原帖由 knlkf 於 2009-3-25 23:33 發表

別作惡意攻擊了。

唔係惡意...係我自己經歷姐~

原帖由 gekko911 於 2009-3-25 11:39 PM 發表

唔係惡意...係我自己經歷姐~

我怕會違反版規啊
我明白

原帖由 knlkf 於 2009-3-25 23:47 發表

我怕會違反版規啊
我明白

thx~
我明白~
不過我都係講事實,就算要ban我都無所謂~

原帖由 gekko911 於 2009-3-25 11:51 PM 發表

thx~
我明白~
不過我都係講事實,就算要ban我都無所謂~

fine, 其實買行貨算保障多好多