買電話號碼有什麼要注意架 ?

我見有 d 人將靚既電話號碼放出來賣
如果想買一個號碼,剩係買個張 sim 卡就可以 ?

如果賣家說唔見左張 sim 卡,再申請多一張
咁我買個張咪廢左 ?

通常賣NUM果D人,佢地一早已將個NUM轉左去儲值卡,所以你所講既SIM卡其實很大機會會係儲值卡。亦有少部分賣家會係上台號碼,佢地通常會帶埋你本人到該上台門市,一齊辦理轉名手續,非常簡單,如果你信唔過買家張上台SIM卡的話,辦理轉名手續同時,可隨便叫買家向職員補領張新SIM卡,補領時要打上該台CS熱線補充說明遺失SIM卡,跟住CS會叫該買家去門市補領新SIM卡,而費用很大機會會豁免

如果賣家說唔見左張 sim 卡,再申請多一張
咁我買個張咪廢左 ?
坦白講,呢D野幾時都係見貨見$,即場試左張SIM卡睇下可唔可以打出打入,係儲值卡的話睇下剩餘幾多餘額及可用到日期係幾多號。如果係上台號碼的話,就一定要同個買家一齊去轉名,到時轉左名之後,張SIM卡點唔見都可以由你本人補領返。

非常之詳細,謝謝你解答
咁其實儲值卡冇登記上台,真係唔見左既,仲有冇得蛹領番 ?

原帖由 newbiebie 於 2009-4-12 02:27 AM 發表
非常之詳細,謝謝你解答
咁其實儲值卡冇登記上台,真係唔見左既,仲有冇得蛹領番 ?

有,若你有大卡,一般細卡會跟大卡一齊,有大卡就可以補領

原帖由 knlkf 於 2009-4-12 03:29 AM 發表

有,若你有大卡,一般細卡會跟大卡一齊,有大卡就可以補領

所以買果陣最好問埋張原卡~

原帖由 deelck 於 2009-4-12 01:10 發表
通常賣NUM果D人,佢地一早已將個NUM轉左去儲值卡,所以你所講既SIM卡其實很大機會會係儲值卡。亦有少部分賣家會係上台號碼,佢地通常會帶埋 ...

我次次都要收錢

原帖由 remote0321 於 2009-4-13 21:40 發表

我次次都要收錢

我用3、PCCW,佢地都唔收我$,其中3響一年內已遺失2、3次,佢都一樣唔收我錢~

原帖由 chingming 於 2009-4-12 12:55 PM 發表

所以買果陣最好問埋張原卡~

係,無論任何號碼一定要佢跟張大卡,大卡好重要,有事張大卡就係救兵