到底有冇個咁既手提電話?

到現在為止我都未買過超過一千蚊既電話,而家用緊部Nokia全新買返黎果陣都係HK$720。
唔係話冇錢買,而係到現在為止我都未遇到有部令我有衝動同覺得值得比三、四千蚊或更高價錢去買既手機。
或者我晌道講下我想要D乜,睇下有冇高人知道邊道可以搵到部咁既電話:

- GSM Tri-Band或以上 (美國用到)
- 可換電 (iphone死得)
- 電襟用
- 有keypad或keyboard (iphone又係死得)
- 可以插memory card或USB傳輸
- 可用Wifi上網
- 可影相
- OS interface user-friendly而又反應快 (Motorola、LG同SonyErisson死得、Nokia早幾年D機亦然)
- 有全英文interface之餘但又support中文字顯示
- 有Nokia果隻中文輸入法
- 防水 (至少係防雨水或水花)
- 有GPS (最好係true GPS receiver而唔係A-GPS)
- 外型唔會好似Nokia D手機設計咁7

到底有冇個咁既手提電話?

原帖由 MazdaMX-5 於 2009-12-6 16:39 發表
到現在為止我都未買過超過一千蚊既電話,而家用緊部Nokia全新買返黎果陣都係HK$720。
唔係話冇錢買,而係到現在為止我都未遇到有部令我有衝動同覺得值得比三、四千蚊或更高價錢去買既手機。
或者我晌道講下我想要D乜,睇下 ...

要Wifi同GPS
就唔好諗住舊電會襟用

Motorola Milestone 應該可以幫到你

原帖由 watkower 於 2009-12-6 21:22 發表
Motorola Milestone 應該可以幫到你

唔防水同舊電襟極有譜

e71

反而好奇想問,你用緊邊部機可以防水而又係一千下呢?

樓主似乎搵緊 "平靚正"o既手機

現實中, 要合乎3者 唔易出現

原帖由 manz 於 2009-12-7 00:26 發表
樓主似乎搵緊 "平靚正"o既手機

現實中, 要合乎3者 唔易出現

其實佢既要求都唔係無可能既,
只係呢三個跟本係~哈哈

- 防水 (至少係防雨水或水花)
- 有GPS (最好係true GPS receiver而唔係A-GPS)
- 外型唔會好似Nokia D手機設計咁7

求其有部機做到一樣都好賣得啦

- GSM Tri-Band或以上 (美國用到)
依家新出既機應該都係GSM Quad-band (850/900/1800/1900)

反而未來新機對HSPA/UMTS的頻普支持會增加, Qualcomm已經出左 Penta-band HSPA/UMTS(800/850/900/1900/2100)

澳洲Telstra (parent of CSL)已經deploy左HSPA+ at 850 and 900 MHz band. 不過Telstra好似係用Ericsson, 唔係用祖國既中興(ZTE). 睇個勢香港早晚會行埋900MHz for HSPA/UMTS, 不過香港買到既手機都仲係UMTS 2100.

- OS interface user-friendly而又反應快 (Motorola、LG同SonyErisson死得、Nokia早幾年D機亦然)

你覺得Android, iPhone OS好唔好用?

支持A-GPS既手機都有GPS receiver, 祗係Telecom network有data assist手機既GPS receiver快D搵到GPS衛星.  So, A-GPS應係好野黎架, 無先唔好.

你話gps... 咩叫做true gps receiver 咁你一定對gps呢樣野一定唔多明白
一個a-gps 根本係唔會冇gps chipset.. 冇根本冇乜可能定到位 單靠data接收... 定到位? 單靠wi-fi接收 定到位?
data只係加速大概位置 但真正位置都需要gps接收
防雨水 水花呢d野 你部機包個保解紙仲唔防
你長電成命d 你買部pda加個enternal bettery 搞掂啦 貼住佢 老實講 用成星期唔叉都得!(當然要買boot得起notebook lv果d啦)
想快 hd2囉 tg-01囉 neotouch囉 夠快... 1ghz u  再唔係android囉 但冇QWERTY KEYBOARD (唔好意思 電話唔係叫淨叫KEYBOARD架  係需要加QWERTY)
你指n記機樣衰 以上係htc toshiba acer samsung機 絕對o岩你 或者WITH QWERTY就 SE 既X1 X2 TOUCH PRO TOUCH PRO2 BB機
以上部部係美貨都有出 一定用到!!
但我有一個問題 USA用GSM架咩? 可能我無知 但我記得係用3G CDMA囉喔...
記住先將外置電池痴好係部機身上再先好用保鮮紙包住 咁就一定好襟用~ 記住CUT好D MIC 同喇叭 USB位出黎 如果唔係 係磚黎架啦~