想無用,就算依度好多人想佢投到,政府d人都唔會上嚟收風啦,點都係問咗業界先

想無用,就算依度好多人想佢投到,政府d人都唔會上嚟收風啦,點都係問咗業界先 ...
zidaneism 發表於 3-11-2012 23:01

投到會唔會俾人話赤化先

cmhk又肯唔肯讓部份2600比Smartone?

yes....more competitor. more choice..

如果最有potential做4G一哥,亞爺大把錢的話,為什麼在The One、香港會議展覽中心、海港城商場沒有安裝天線 ...
octopusman 發表於 3-11-2012 05:37 PM

無4g定連2g都無啊?

回顧2011年3月3日拍賣850兆赫和900兆赫無線電頻譜,分別由數碼通以八億七千五百萬元和和記電話以十億七千七 ...
octopusman 發表於 2012-11-3 20:22

能力一定有 問題係有冇用
依家主流係用3G 2100MHz
仲有啲機係淨支援2100MHz / 2100MHz + 850/900 MHz
咁就會少左人上3G
高價bid 但係少人上 , 咁咪浪費左
仲有850 / 900 係輔助3G 2100 , 上到幾多

回顧2011年3月3日拍賣850兆赫和900兆赫無線電頻譜,分別由數碼通以八億七千五百萬元和和記電話以十億七千七 ...
octopusman 發表於 2012-11-3 20:22

祖國的中國移動有個中央政府係到 , 唔洗擔心錢啦 , 8億對中國移動基本上好似散紙
但係我覺得唔值得去用8億去投一段850MHZ頻譜返黎用...有d手機唔支援同埋上唔到太多客

cmhk now only 投左2300MHZ run 4G?
gtoyerew 發表於 2012-11-3 20:24

2600都有

回復  leslieng509

你送部3G比佢?
自由花 發表於 2012-11-3 20:15

睇錯...sorry ching
其實可以留返少少行2G..
佢有13.2 x 2 1800mhz , 拎10x2 行1800 , 淨返個d行2G 我覺得無問題
到時如果佢拎到WCDMA 2100 mhz , tune好曬之後 , 應該好少drop 落2G , 就可以好似馬交咁 , 留返少少2G做 3G BACKUP / 2G 客

祖國的中國移動有個中央政府係到 , 唔洗擔心錢啦 , 8億對中國移動基本上好似散紙
但係我覺得唔值得 ...
leslieng509 發表於 2012-11-4 12:19
為什麼黎大鈞認為值得?