其實一直以來用2600定1800做室外內都無分別
只要發射站支援就ok
係唔知幾時開始啲人傳室內一定1800,室外先 ...
pakchi70 發表於 2012-11-5 20:15
無分別就假既,要考慮好幾方面。

回復  pakchi70

咁當做 rule of thumb 又唔係錯嘅。。。。。
畢竟2600 嘅基站要多啲,室內裝唔裝到 ...
hklam0 發表於 2012-11-5 20:51

係要多D天線。

唔好比中國移動 (前身: 中國電訊) 咁撚霸道

90年代中後期, 香港同期有6-7間 : 香港電訊CSL (1010, One2free), 和記 (Orange, 新幹線), 八方 (數碼通 Extra) / 數碼通, 萬眾, 新世界, Sunday, 訊聯 (香港電訊CSL 1+1)

整個中國大陸只有中國電訊一間獨市!

如果中國移動投到3G, 肯定其他香港流動電訊公司到比中國移動食埋, 將香港3G WCDMA改晒 做垃圾TD-SCDMA

90年代中後期, 香港同期有6-7間 : 香港電訊CSL (1010, One2fre ...
wilander 發表於 2012-11-6 13:28

ching , 呢幾段頻譜好似只可以用係WCDMA上面 (?)
唔清楚可唔可以改 , 聽聞唔得

90年代中後期, 香港同期有6-7間 : 香港電訊CSL (1010, One2fre ...
wilander 發表於 6-11-2012 01:28 PM

唔好傻啦你講嗰個TD制式,中國移動自己唔想用,唔係政府的佢都唔會用啊

無可能

經過了2008年的電信產業重組後,中國電信終於如願以償的獲得了過去由中國聯通擁有的CDMA網路、名正言順的開始經營行動電話業務。中國聯通在分離了CDMA網路後專注於GSM網路,並準備升級至與國際接軌的WCDMA標準3G網路。而在中國市場擁有超過5億用戶、已是全球最大行動電話服務商的中國移動則肩負著更艱鉅的任務:推廣沒有任何成功先例,由中國主導規格制訂的TD-SCDMA標準。

全文網址: 解讀TD-SCDMA標準的背後意涵 | 知識白領 | 資訊社會 | udn數位資訊 http://mag.udn.com/mag/digital/s ... 12585#ixzz2BmcqYyRy
Power By udn.com