想不想中國移動香港投得WCDMA 2100MHz 3G頻譜?

早前有報道指出中國移動香港要求所有3G頻譜重新競投,則期望當局可將相關頻譜重新拍賣,讓其他電訊商亦有公開、公平、公正的機會可投得3G頻譜,並指重新競投可增加競爭,可使用戶有更多選擇。

請問想不想中國移動香港投得WCDMA 2100MHz 3G頻譜?

最有potential做4G一哥係佢,亞爺大把錢,又要同祖國配合,用香港個網來做示範同試新科技 ...
frankfrank 發表於 2012-11-3 17:18
如果最有potential做4G一哥,亞爺大把錢的話,為什麼在The One、香港會議展覽中心、海港城商場沒有安裝天線?加上沒有覆蓋。

有冇天綫在下又唔知啊,大哥你成日去影梗係知道邊度有,邊度冇啦!我講既都係用普通一般人既睇法,冇覆蓋點解冇人投訴呢?frankfrank 發表於 2012-11-3 17:49
首先,本人並非每天拍攝電訊設施,就算是沒有可能100%完全全港的基站天線位置,如在商場只需望向天花板便可。有關The One、香港會議展覽中心、海港城商場覆蓋問題你認為有沒有人曾經投訴?

反映了不知道是該電訊公司因租金問題而不安裝,該物業拒絕這間公司安裝或物業收取天文數字的租金?

討論區有一位會員,當見到有人投訴,便會罵人。

未來野有邊個知道呢?到時OFCA都唔知會唔會推 , 我亦無話一定會有 , 只係係我既角度 , 我想佢拎到 , 唔洗indoor 得 2G Signal.
仲有 , CMHK 所有基站 , 都留左一手 , 一tune就可以用3G , 最多係半年
佢有阿爺大水喉你驚佢無錢 ? 你講笑咩 ...?
leslieng509 發表於 2012-11-3 19:54
回顧2011年3月3日拍賣850兆赫和900兆赫無線電頻譜,分別由數碼通以八億七千五百萬元和和記電話以十億七千七百萬元投得。

中國移動香港有沒有能力以更高出價?

http://tel_archives.ofca.gov.hk/ ... 11/Mar_2011_r1.html

祖國的中國移動有個中央政府係到 , 唔洗擔心錢啦 , 8億對中國移動基本上好似散紙
但係我覺得唔值得 ...
leslieng509 發表於 2012-11-4 12:19
為什麼黎大鈞認為值得?

能力一定有 問題係有冇用
依家主流係用3G 2100MHz
仲有啲機係淨支援2100MHz / 2100MHz + 850/900 MHz
咁就 ...
letsplay 發表於 2012-11-4 09:50
但泰國Dtac、True Move、澳洲Telstra和美國AT&T只用850MHz運作WCDMA 3G。

無4g定連2g都無啊?
pakchi70 發表於 2012-11-4 01:51
海港城商場室內有部分位置連2G沒有覆蓋,The One和香港會議展覽中心是4G和2G沒有覆蓋。

唔係下嘛....
係幾時嘅事
近期有無去再睇過?
pakchi70 發表於 2012-11-4 17:20
The One是上星期,閣下可以往AEON Max Valu Prime 精品超市和停車場便會顯露。

海港城好像是10月中,香港會議展覽中心Hall 1是2012年8月26日香港電腦通訊節。

我個人覺得美國同澳洲用850mhz係因為佢地地方大 , 要求coverage多過速度 ...
leslieng509 發表於 2012-11-4 17:20
請問泰國呢?

泰國聽聞係之前未出3G牌時無2100Mhz
所以佢地用2G 850Mhz 上 3G 850Mhz 出左先 ...
leslieng509 發表於 2012-11-4 17:33
聽過AIS使用WCDMA 900MHz,不知道有沒有用2100MHz?還有一間名TOT。