[測試] 歐洲遊,試咗三張prepaid SIM...

前排去咗歐洲
由英國入
去西班牙
再由法國走

因為自由行
同行人士需要用到Google map
亦要用幾部機打幾個COC account
所以需要用到tethering
亦唔知大家會用幾多data

在香港做咗資料搜集
知道3有張「歐洲」/「國際」漫遊流動數據儲值咭
3合1 SIM card
諗住限速不限量
用Google map + 打COC應該冇乜問題
飛之前幾日去咗鴨記買 ($230)

「歐洲」/「國際」漫遊流動數據儲值咭

講返3呢張卡
用法有啲麻煩:

Step 1. 關咗手機數據再插卡
點解關咗手機數據再插卡?
因為如果你唔關數據
又冇data plan
一用數據就扣錢
扣到唔夠錢開plan你就係咁先!

不過有啲手機換咗SIM會自動enable data
各位自行留意

Step 2. Activate張SIM
根據說明書講
Activate方法係在香港打出一個電話/Send SMS
在外地則可打 ##107*0#
我自己就試過香港可打 ##107*0#都可以activate張卡

留意嘅係
根據說明書講
Step 1 同Step 2可以在香港/外地做
張卡activate咗後
有效期為60日
我自己就選擇香港activate咗先
有乜事可以打去3問丫嘛!

Activate 後會收到SMS話俾你知你個tel no / expiry date 等
收到呢個SMS後
可以關機

Step 3. 手動選擇Service provider
去到目的地
好大可能要手動選network
自動嘅話
佢有機會register到一啲其實用唔到嘅network / 直頭register唔到
例如去到英國
要手動揀3 3G
揀3 4G係register唔到嘅!
去到邊個國家揀邊個service provider係響包裝度寫明
有可能亂揀其他你都可以register
但係其實冇service (我試過)

APN為mobile.lte.three.com.hk
(大部份機都應該唔需要自己set)

Step 4. 申請 data plan
好簡單
開歐洲14日就打#127*314#
成功申請後
會收到SMS

呢個step
其實可以響香港做埋
即係響香港activate卡後即做
因為我去嘅時間耐
去到先開data plan慳一日
咁就啱啱夠我玩到尾

Step 5. 開返data
記住收到SMS話你成功申請data plan先好開返data
否則扣你錢扣到開唔到plan就bye bye
除咗開data
仲要開埋data roaming先用得到

因為呢張卡慢
我建議同行嘅朋友買3 UK prepaid卡 (Pay as you go)
網上睇過20磅4G network 數據任用 (3合1 SIM card)
但tethering就得8GB
除咗快啲外
仲有就係我張卡如果有乜事用唔到
都有第二張唔同種類嘅卡
再加上呢張卡有英國電話
方便我哋訂枱用

不過呢一張亦有隱憂
而事後亦証實我諗法冇錯
之後再講
呢張卡去到英國機場有vending machine賣

(所有測試都係經tethering進行)

英國測試

首先upload我嗰張龜速卡

英國測試 - 3 UK Pay as you go card

01 UK - 3 HK Card.jpg

另外朋友嘅3 UK Pay as you go card

英國測試 - 3 UK Card

02 UK - 3 UK Card.jpg

兩個速度差太遠
我響香港用慣正常4G plan
其實唔係太接受到我張卡嗰種速度
不過朋友都有share佢個plan出來
我有時都用佢
而且我亦有我嘅隱憂
就冇再買多張Pay as you go了

西班牙測試
去到西班牙
就梗係test吓幾快啦!

西班牙 - 3 HK Card

03 Spain - 3 HK Card.jpg

慢就預咗
起碼用到
而我之前講嘅隱憂
真係成真喇
呢個隱憂就係3 Pay as you go 唔俾tethering
我其實上網睇過唔少資料
都未能確定呢張嘢能否tethering
所以我唔買佢就係咁解

原本都諗住用住龜速卡算
點知屋企有啲嘢
要快速connect返去搞
結果就跟隨記憶
記得西班牙電話卡
應該只有orange Mundo可以tethering (唔計貴好多嘅手指plan)
就去馬

上網睇過話有個plan 10歐
包1GB data
SIM 卡免費 (3合1 SIM)

但去到個staff講唔係咁
張卡要收錢
計落最平係20歐有2GB data
SIM 卡免費
同我原定買10歐再topup差唔多
就是旦啦!

因為應急用
所以冇share俾朋友
但最後都差唔多用晒2GB

測速如下

西班牙 - Orange 卡

04 Spain - Orange Spain Card.jpg

我以為Orange張卡俾咗20歐
就冇晒錢

點知online check balance
除咗有2GB data外
仲有15歐Balance剩

再check 吓
原來佢可以響歐盟嘔內
以1歐per 100MB嚟上網
啱晒
法國可用

屋企要急需處理嘅嘢已經搞掂晒
張卡爆咗data都冇所謂
冇講俾朋友知我有呢張卡嘅情況下用呢張卡Wifi tethering出嚟
想知對方feel唔feel到分別
點知個friend可能以為仲係龜速冇乜上網
加上在法國分開咗玩
到最後佢好似乜都唔知咁
仲有幾歐剩添

法國
再嚟法國speed test

龜速3 HK Card

法國 - 3 HK Card

05 France - 3 HK Card.jpg

Orange西班牙卡

法國 - Orange西班牙卡

06 France - Orange Spain Card.jpg

另外有樣嘢留意到嘅係
3HK SIM做speed test時
會揀返香港server
可能所有traffic 係route返香港先出街
所以ping先咁高
當時冇做test confirm呢點

總結:
3呢張卡
真係慢到火起
Load Google map 都係龜速
真係好男人都好難忍
如果你落地國家有local sim可roaming晒去你要去嘅國家 + 可tethering (如有需要)
可能會係更好嘅選擇
總之去之前做咗資料搜集先啦

個人經驗,HK walker = 3個張,西班牙同德國都收得幾好
Vera 發表於 2016-2-23 02:25 PM

睇packing上嘅info係一樣
但鴨記價錢一樣
所以我揀返3原裝
有乜事都可以易啲搵到CS問

另外仲有嘢想講
西班牙地鐵入面都收到signal
而英國一落地鐵就乜都冇

呀!
仲有
呢張卡load空氣嘅情況極多
買唔買得過
就自己諗喇

個人經驗,HK walker = 3個張,西班牙同德國都收得幾好
Vera 發表於 2016-2-23 14:25

收得好即係指signal bar強?
如果係咁, 就冇乜意思了.

香港某台, 習慣推高機站output,令到啲人手機好似收到好強signal
但係呢d單方面嘅付出,挽強係無幸福嘅
手機根本冇咁強send signal去翻機站
令好多人話收爆但打唔出打唔入

另外每個機站有幾多bandwidth亦好大影響
某台近日將大站份機站條喉up去1 Gbps,跟住就大力宣傳
唔知以為好勁
一個機站serve緊咁多人,當然唔會同時間個個在downloading/睇片,實質bandwidth根本唔高
即係以前食開粥水,家陣俾碗傑少少嘅粥你就係皇恩浩蕩

最重要係
佢行QoS限到幾多?
Traffic route翻香港搞得差又會拖慢成點?

嗰張龜速卡我在意大利用完全冇問題,仲可以tethering

Thanks樓主嘅用後分享文。