[資源] (轉帖):WCDMA 3G室內覆蓋技術資料:

(轉帖):WCDMA 3G室內覆蓋技術資料(pdf):
http://www.ccsa.org.cn/docs/yxxg/200903/cae793c4-1451-d7fc-7459-49c898c7cbe8.pdf

(轉帖):WCDMA室內覆蓋技術資料(pdf):
boot 發表於 2017-7-15 15:21

好正...不過唔係好明

好正...不過唔係好明
格拉底 發表於 2017-7-15 15:57

我都唔係好明...

先謝樓主。
睇完份野,雖未完全明白,
但都有d感慨,
香港而家頻譜供應緊張,
政府做野又慢,又話冇新頻譜供應,
又有電訊商霸住頻譜但提供好有限服務,
所以邊可以好似大陸咁,
室外室內用唔同頻率咁理想?

回覆 1# boot

a good document, thanks

先謝樓主。
但都有d感慨,
香港而家頻譜供應緊張,
政府做野又慢,又話冇新頻譜供 ...
PN420 發表於 2017-7-15 20:56

霸得最多的就係tvb 同港台
傳統1-4台早就要 cut
另外cut埋2G, 就可以更有效利用

不過香港政府連蘋果Lock 4G lte也不告,估計有生之年也不會做野

先謝樓主。
但都有d感慨,
香港而家頻譜供應緊張,
政府做野又慢,又話冇新頻譜供 ...
PN420 發表於 2017-7-15 20:56

大陸覆蓋好差,室內重差

2008年, 其實同依家環境比較已經有一定偏離.

霸得最多的就係tvb 同港台
傳統1-4台早就要 cut
另外cut埋2G, 就可以更有效利用

不過香港政府連蘋果Lock ...
madebyp90 發表於 2017-7-16 05:37

就算停咗模擬電視多出來的頻譜都唔會用來做流動通訊上(只有700Mhz會用到) 仲有現時用係2G上的頻譜非常少 對3G 4G 冇乜幫助 除非重組過就有用

via HKEPC Reader for Android