[操作疑難] 上台合約到期,轉乜好?

大家好。我宜家用緊 smartone,月費 88 + 行政 18 , 速度是 384 kb ,每月 2000 分鐘。
9月 就到期。

每個月 數據用量是 3 GB 內, 通話是 600 分鐘內。

大家有冇咩野好 plan 推薦?

另外, 見有些師兄會 買 2張 儲值卡 用,分開 通話 + 數據。
我嘅情況,有冇咩好卡啱用?  有冇辦法可以將 現在的號碼 轉去 儲值卡 嘎?

多謝!

同我一樣, 都係 SMT $88 + $18
我到期轉儲值卡, 但係轉咩儲值卡, 就要睇你
搭巴士 定 地鐵, 返工地點收到咩台, 上網用量幾多, 電話多唔多

你咩都無講, 好難比意見你

via HKEPC Reader for Android

HKBN 78元+18元

21Mbps 5GB FUP

HKBN 78元+18元

21Mbps 5GB FUP
NOSTALE 發表於 2017-7-17 00:09

多謝介紹

同我一樣, 都係 SMT $88 + $18
我到期轉儲值卡, 但係轉咩儲值卡, 就要睇你
搭巴士 定 地鐵, 返工地點收到咩 ...
garfieldwoo 發表於 2017-7-16 23:53

多謝提點。 我搭地鐵為主, 返工地方 收所有台都 ok。

用量 每個月 數據 大概 是 3 GB 內, 通話是 600 分鐘內。

你打算轉 乜嘢 卡?

電訊服務選擇多,簽約前要諗清楚

電訊服務選擇多,簽約前要諗清楚
格拉底 發表於 2017-7-17 10:18

所以咪向大家求教,等自己可以諗清楚 D 咯

回復 5 #terry_beginner

地鐵都仲要睇下你搭邊條線
港島線就一定唔好用 csl, cmhk
如果深水埗 至 佐敦 就 3hk收唔到4G

近期有張儲值卡叫
Trihalo, 係收3hk
通話月費, $20/1000mins, 30日
上網月費plan, $38/2G, $78/4GB, $98/6GB,
當你 4GB + 1000 mins, 正價 $98
你要先 mnp去 trihalo, 再每個月買一張新卡,及一張增值券, = $58, 但係 total有 $103, 再射哂新卡嘅錢去主卡, 足夠你 4GB + 1000 mins,

留意買卡, 買增值券, mnp, 都要喺 ap mart, 或者 alfo indo印尼鋪度做 唔係去3hk, 可能你覺得煩
詳情請搵返 trihalo專貼 爬一爬文, (我都爬咗8個月文)

一係就轉去 萬能卡
都係收 3hk
上網月費plan, 佢一係, $48/1G, $78/2GB, $98/6GB, 通話 $0.05/min
當你 6GB + 600 mins, 正價 $128
但係增值券最平 $60, 入面有 $110
所以你嘅成本係, 69.8
你用完3張增值券, 拎返用過嘅增值券屍骸去, 仲可以換 $50 超市券, 詳情請搵返 萬能卡專貼 爬一爬文

仲有kabayan, 係收 CMHK
MNP去 頭3,4個月 好抵用, 依家咁計, $38有15GB 上網, FUP 後仲有2MB 速度, 真係想煲咩劇都得, 但係之後增值就貴啲, 增值
Kabayan $38->10% bonus
Kabayan $60->20% bonus
My friend $38->30% bonus (嗚謝果兄糾正)
通話 $0.06/min

via HKEPC Reader for Android

回復 terry_beginner

如果深水埗 至 佐敦 就 3hk ...
garfieldwoo 發表於 2017-7-17 13:15

多謝師兄詳細分享,感激!

回復 terry_beginner

如果深水埗 至 佐敦 就 3hk ...
garfieldwoo 發表於 2017-7-17 13:15

kabayan $38->10% bonus
kabayan $60->20% bonus
my friend $38->30% bonus