[操作疑難] 在國內使用google, facebook, whatsapp

請問有冇師兄試過, 中移動香港呢2張儲值卡可以在國內上到google, facebook和whatsapp嗎?

4G/3G中國國內10日數據卡
http://www.hk.chinamobile.com/tc ... services-china.html

4G/3G 一咭兩地儲值卡
http://www.hk.chinamobile.com/tc ... voice-and-data.html

呢張都可以, 佢實際當漫遊咁運作, 經過香港Server而且係香港IP出街

回覆 2# hkchan5544

謝謝, 咁另一張一卡兩號呢? 係咪都得?

回覆  hkchan5544

謝謝, 咁另一張一卡兩號呢? 係咪都得?
cupuno 發表於 2017-7-20 22:24

「一咭兩地」無試過,但10日版果張,我之前有用過,係無問題既,會經香港proxy出街。
不過「一咭兩地」理論上都應該當係漫遊咁運作,我諗應該無問題

回覆 4# hkchan5544

唔該哂

回覆  hkchan5544

唔該哂
cupuno 發表於 2017-7-20 22:38

香港出嘅卡90%得

記住搵部Support大陸4G既電話,CMCC個3G有=無,唔知聯通會唔會好D,但至少搜網既時候會見到聯通2G/3G/4G網絡。我上次用G3只支援4G Band 40,CMCC Band 40 得好少地方有。

del        del

聯通跨境王香港版千祁唔好用,開卡扣6蚊,1號又扣6蚊,打電話cs投訴,佢話每個月1號扣月費,投訴不接受。 我上次28號去中國開卡,幾日內已經扣12蚊,完全不合理.
中國移動均真好多,不會亂扣錢,一卡兩地講明開卡即刻扣月費,之後每30日再扣一次,可以通話;十日數據卡無需月費不過無通話服務。 呢兩張都用過,境外網站全部暢通。 而且有app可以用來開plan,清清楚楚。

十日卡一開卡即刻餘額變0,不過十日用完後唔好掉咗佢,因為無需月費養卡費用係$0, 每180日增值$50搞掂. pps ebanking 增值都方便。 餘額用來開plan又得,唔開plan用上限$48/日 又得。
去中國短途行程我覺得用每日上限$48抵用好多,開wifi一家幾口一齊用.

所以我係養一張十日卡,一卡兩地因為月費貴所以唔養,每次出發前買一張新的一卡兩地就可以了因為漫遊中國通話平.