絶版聯通 如意通一咭兩號 (已實名, 兩個小問題)

感覺上呢張咭比較少人用, 實名後想問返兩個問題

1.張咭我早年打左做nano size, 張咭開始老化,
    請問換個張新既可行嗎?  香港/深圳門市有冇得換呢?  
----要帶備HKID+回鄉證, 到深圳指定營業廳補咭. 申報資料及拍照後, 立即可取新咭, 不提供Nano SIM, 費用: 免費/20 RMB

2.間唔中返內地, 有時會出省外, 買日租流量都係幾蚊,
   可惜速度真係好慢同唔穩定, 請問有冇得轉3G/4G呢?
----請追2017/8/8 後的POST, 據知換SIM後可上4G

update 左第一個post , 方便大家追post
kappee 發表於 2017-8-9 23:22

唔該ching

請問換 ...
kappee 發表於 2017-7-22 21:58

點會少人用~
我一直在使用~

以前聽說換卡,就無左香港號碼...

我都想知依家還有沒有地方可以換張nano SIM,但仍可保留一卡兩號既功能~
我張卡都係買手機時,店員幫忙剪而已.

請問換 ...
kappee 發表於 2017-7-22 21:58

1. 呢張卡無Nano SIM。實咗名嘅,應該可以俾錢換卡,不過有冇貨可換又係一回事。你上去換之前如果可以嘅話,最好先查詢一下。(網上或電話,雖然未必可靠)。換卡必須在深圳。(因為你張係深圳卡)

2. 呢樣就係呢張卡最大嘅不足之處。所以,如果你想要快,就只有轉其他卡啦。

1. 呢張係深圳卡,一定要响深圳搞,香港聯通做唔到。
你實咗名可以換卡,去到營業廳比證件佢話補卡就得,舊卡都唔洗睇。
上次(今年2月)我補卡時仲係得micro-sim,你可以問下而家有無nano-sim/三合一卡。

2. 張卡係用到3G(H+)網,但係鎖速512kb/s。
login入聯通網上account雖然話可以開4G(or sms KT4G去10010),但基本上無作用,入唔到4G網,keep住3G 512kb/s。

點會少人用. 我呢兩個星期先用過.
只係少人談論.

呢度好多ching都手持幾張,早排都仲有個post講咗1xxx版,係講咗幾年嗰隻,點會少!聽換過卡嘅ching好似得福田聯通同黃崗先有得換,唔知而家仲係咪。

呢度好多ching都手持幾張,早排都仲有個post講咗1xxx版,係講咗幾年嗰隻,點會少!聽換過卡嘅ching好似得福 ...
WING1888 發表於 2017-7-22 22:17

我上次(今年2月7日)响羅湖出關,落地鐵前嗰間聯通補卡喎。

btw, 之前1xxx幾頁個post我真係有睇晒

我上次响羅湖出關,落地鐵前嗰間聯通補卡喎。
kkchuang 發表於 2017-7-22 22:19

多謝ching提供資料!

唔該ching, 本人最擔心係換左咭, 用秘方升4G, 到頭來變左一咭一號, 得不償失

唔該ching, 本人最擔心係換左咭, 用秘方升4G, 到頭來變左一咭一號, 得不償失
kappee 發表於 2017-7-22 22:28

你換卡時同佢講明係一卡兩號啦,佢地係要特別卡先做到一卡兩號。