國內sim在香港上網問題

** 純粹好奇想知 **

國內有 "長城防火牆"﹐block左唔少中國境外網站。

但係外地sim(包括港澳) 不受防火長城影響﹐係可以如常上不受大陸政府歡迎的網站。

究竟﹐國內的sim來到香港/外地﹐又是否可以上到大陸政府不受歡迎的網站?

回覆 1# peter_chan

所有漫遊都是會連接回原本網絡商才出街,所以在香港境內使用國內SIM上網都是和國內上網一樣,去不到被"河蟹"網站。

回覆 1# peter_chan

上到咩網要睇apn,如果用國內apn,你去到美國都上唔到fb, 除非用當地wifi。

回覆  peter_chan

所有漫遊都是會連接回原本網絡商才出街,所以在香港境內使用國內SIM上網都是和國內上網 ...
ban_account 發表於 2017-7-27 14:30

即係高鐵香港段上網問題﹐根本唔關是否香港境﹐中國管的問題。

peter_chan 發表於 2017-7-27 15:28

估計日後進入高鐵候車區,月台及行車隧道只有內地三大營運商訊號

peter_chan 發表於 2017-7-27 15:28

順帶劇透: 香港果4個有L1800, L2100同L2600既台都已經cut-in左訊號落高鐵香港段枝POI度啦

搭高鐵就唔好玩fb啦,博拉咩?

搭高鐵就唔好玩fb啦,博拉咩?
Eva-1990 發表於 2017-7-27 16:33

但阿唔知邊個局長話可以播。只要用香港卡...

但阿唔知邊個局長話可以播。只要用香港卡...
PN420 發表於 2017-7-27 17:27

佢新來架……
咁阿強國袁有無講野吖?

如果唔願意移民去微博,就擺低用開果部手機係屋企啦。
一係唔好去中國,去就唔好玩火啦。