[操作疑難] 大家有冇遇到咁既情況

話說我由G4換左V20,咁拎左張中國移動張SIM去由micro改做nano,改左我用卡套放入G4用OK冇問題,但就咁放入V20用,竟然插唔入,睇真D張卡比較厚身少少,想夾硬黎都唔得,最盡都係去到相入面呢個位置,但都竟然有信號,呢個問題都係次要,我而家插返去G4度都用到,但如果再換一張,係咪都係一樣厚度?佢既新卡竟然唔係三合一,換左之後要再剪.....各位師兄有冇遇過呢個情況?

20180122_235806 (Mobile).jpg

20180122_235727 (Mobile).jpg

上台客就當然換啦
插壞左就仲煩

SIM咭要留意長,闊,厚.....
厚度好重要,小心插入容易,抆出難

厚卡入薄窿,長年累月,之後轉插薄卡,有機會部機會出現成日 detect 唔到張薄卡,因為 Sim 位啲腳扁晒

via HKEPC Reader for Android

上台客就當然換啦
插壞左就仲煩
gooder123 發表於 23/1/2018 00:52

我怕再換都係厚的,而且仲要搵次上去多一次

SIM咭要留意長,闊,厚.....
厚度好重要,小心插入容易,抆出難
1個閒人 發表於 23/1/2018 00:58

我就係插到一半知道出事,好彩
抆得返出黎,唔係整壞個sim2槽就大鑊

厚卡入薄窿,長年累月,之後轉插薄卡,有機會部機會出現成日 detect 唔到張薄卡,因為 Sim 位啲腳扁晒

via ...
QAFHK 發表於 23/1/2018 01:09

乜大陸卡咁雞架

換左之後要再剪,即係唔係真正nano
正常nano係應該比micro薄的

中移動乜卡呀, 點會唔係3合一

乜大陸卡咁雞架  

takeoto 發表於 2018-1-23 01:29

agree
change to Nano sim