無合約新PLAN最平$30/月

我諗好多人都會知邊個台 (仲有邊個台未出無合約SIM?)
30蚊月費應該最吸引到你地
但呢種PLAN未出街

缺點如下:

(甲) 如果不容許MNP,吸引力會大幅下降 (鄙人覺得正式出個陣應該有)。

(乙) 即使付費參加Starter Plan作養號功能,其一年支出比哈佬貴足足九倍。
任何情況下均不建議使用任何計劃作養號。

(丙) 單純需要無限Whatsapp數據,Starter Plan的收費比Trihalo卡貴3.75倍,
如果完全不需要通話時間,應該使用Trihalo。

(丁) 用家應先評估每月通話時間,每月通話時間超過一千分鐘或以上才有價值轉用
最基本的Starter Plan。

(戊) 無交代所有月費計劃是否包括隧道費及其他額外收費 (例如用完一萬分鐘後
的通話或數據添食收費。鄙人覺得應該唔收隧道費,但相信電訊商會交代)。

(己) 無交代上網速度是否全速 (鄙人覺得正式出個陣應該會交代)。

(庚) 無交代費用是否包括提供免費WiFi服務 (鄙人覺得應該無,但相信電訊商會交代)。

(辛) 無交代通話組合是否包括來電顯示、飛線、三人會議等典型VAS (鄙人
覺得正式出個陣應該會交代)。

(壬) 與Club Sim比較,此電訊商提供的數據漫遊日費屬昂貴。

(葵) 無交代壞卡、失卡補領安排等行政費用 (鄙人覺得正式出個陣應該會交代)。

備註:六大天王 (Hello、Hemat、Trihalo、卡巴人、標準萬能、萬年)
與及IMC年卡、VAVE 8GB、12GB月卡繼續「按兵不動」。

優點:

(1) Club Sim 的$28無限通話組合,及5GB或以下用量的數據組合壽終正寢。

(2) 支.那移動的Mysim所有通話及數據組合,及「4G基本數據服務計劃」
現在可以「見馬克思」。但「4G基本數據服務計劃」用家需要使用
數據服務予非社交程式用途除外。

(3) 聯通積木PLAN及所有電訊商提供的1GB上台月費計劃現在可以「圓寂」。

(4) 所有電訊商提供的5GB FUP限速21MB上台月費計劃但仍要求用家繳付隧道費的服務,
現在可以「蒙主寵召」。

該電訊商的管理層應該已經派咗毒拎睇咗拙文,希望他們會審慎考慮上述問題。

留名「依鬆」、「依派屎」抄我。

有d打 club sim 既味道。

只要更多細節曝光,按牌面睇三個PLAN都好過Club Sim。

回覆 2# TE7489

其實呢D plan 有冇私隱風險?

好多人唔介意,平,免費就得

但商人背後供應服務的原因冇人會深究

如果睇哂所有朋友資料通訊
再俾相關廣告你或朋友
其實仲衰過大陸實名制

我諗好多人都會知邊個台 (仲有邊個台未出無合約SIM?)
30蚊月費應該最吸引到你地
但呢種PLAN未出街 ...
冷 發表於 2018-1-25 02:30

Unlimited voice minutes??

admin fee $18?

其實呢D plan 有冇私隱風險?
Coffeelake 發表於 2018-1-25 14:44

我只考慮呢幾個PLAN的性價比,無考慮過電訊商推出服務的背後動機。

呢幾個無合約PLAN一係3、一係屎忽窿、一係薄餅出,你不如等到呢間電訊商「開估」,
有正式白紙黑字的廣告,與及公佈條款和細則才評論這個問題。

我可以肯定呢三個PLAN都有具體吸引力,最特別的是$30的最基本門檻PLAN,
人口老化令到此PLAN的吸引力遠高於其餘兩個。

若電訊商是走薄利多銷的路線,兼擺明正面攻擊Club Sim的話,
薄餅的機會就大得多、其次是屎忽窿、最後才是3。

Unlimited voice minutes??
Coffeelake 發表於 2018-1-25 15:02

正確。

回覆 1#

邊個台???  

雖然牌面上抵過clubsim, 但data似乎唔可以儲