呢部wifi share可以嗎?

1)可否插任何公司出的的數據sim卡進行share wifi?
2)拎去中國內地,日本,泰國等地旅遊用又可行嗎?

http://www.vmall.hk/product/78.html

數碼通賣嗰隻紫米,唔係平得嚟仲實際咩?

1)可否插任何公司出的的數據sim卡進行share wifi?
2)拎去中國內地,日本,泰國等地旅遊用又可行嗎?

...
small 發表於 2018-2-1 15:05

呢部機的 4GTDD band 得 B38. 國內用的話盡量就唔好用中移動啦. 否則相信會幾痛苦. 聯通和電信4G還可以接受. 但電信3G收唔到. 所以國內用呢隻旦的話. 似乎聯通會好DD.

日本和泰國使用上應該問題不大. 因為都係用 FDD band 比較多. 而呢部機的 FDD band 其實算幾多.  

// Quote //

4G FDD LTE, B1(2100MHz)/B3(1800MHz)/B5(850MHz)/B7(2600MHz)/B8(900MHz)/B20(800MHz),
4G TDD LTE B38(2600MHz),
3G WCDMA B1(2100MHz)/B2(1900MHz)/B5(850MHz)/B8(900MHz),
2G GSM 1900/1800/900/850MHz

// Unquote //

【我剁手都要买的宝贝(华为E5577s321Bs937全网通便携移动联通电信4G无线路由器随身WIFI),快来和我一起瓜分红I包】http://www.dwntme.com/h.ZbD9Rs1 点击链接,再选择浏览器打开;或复制这条信息¥IIfw0mFi9h4¥后打开?手淘?

國內中移4G只有單腳,日本用唔到docomo,其它都無問題

用到12-18個鐘,視乎你點用

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

日本用唔到docomo 7喜 發表於 2018-2-1 16:18

Docomo 唔係有 band 1 & 3 可以用到咩 ? 雖然唔係 full band 接收無咁好.  

// Quote //

Docomo LTE
Band 1 (2100 MHz)
Band 19 (800 MHz)
Band 21 (1500 MHz)
Band 3 (1800 MHz) (東名阪地區)

SoftBank LTE
Band 1 (2100 MHz)
Band 3 (1800 MHz)
Band 8 (900 MHz)
Band 28 (700 MHz)

Source : https://unwire.hk/2015/05/15/japan_sim_review/headline/
// Unquote //

Docomo 唔係有 band 1 & 3 可以用到咩 ? 雖然唔係 full band 接收無咁好.  

// Quote //

Docomo LTE
Ba ...
edwardlee 發表於 2018-2-1 16:50

未親身試過,我爬文好多人都話用唔到,因為要手動輸入某d設定,而問題係華為個軟件無提供相關界面

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

回覆 2# mdws2002

$299。同我計劃想購買果部相差成10倍價錢。

未知紫米 MF855。效果如何呢

回覆 2# mdws2002

數碼通仲有做優惠?

回覆  mdws2002

$299。同我計劃想購買果部相差成10倍價錢。

未知紫米 MF855。效果如何呢 ...
small 發表於 2018-2-1 20:28

速度及支援嘅Band,可能唔及華為嗰隻。
但係只求有網絡用嘅話,應該都OK。

我無MF855,得MF885。
支援FDD-LTE BAND 1/3/7,TDD-LTE BAND 38/39/40/41,WCDMA BAND 1/2/5/8及TD-SCDMA BAND 34/39

回覆 9# mdws2002

得MF885
雖然重少少, 內置電又可以自己供電給主機持久放WIFI, 同埋可以充下其他電子用品

好多人話重, 但我個人覺得呢個蛋放響背囊無問題