上大陸要打電話返香港或者打當地電話可以用咩卡?

如果只係間唔中返大陸,但係要打電話返香港或者打當地電話可以用咩卡?
之前用過聯通但係佢一個月收$6好似好唔抵

就咁用cmhk卡漫遊都係收$1.9一分鐘

就咁用cmhk卡漫遊都係收$1.9一分鐘
taison 發表於 2018-2-11 21:50

我見中移網上寫差唔多$3一分鐘

中移一咭兩地儲值卡
0.7hk$/MIN

中移一咭兩地儲值卡
0.7hk$/MIN
Botti 發表於 2018-2-12 17:16

喱類卡好似就係一個月扣你$6, 唔係經常用好似好唔抵咁

仲有移蟲0月租,不過要上廣州實名,車錢$1xx-2xx,會唔會又唔抵

中移一咭兩地儲值卡每個月一樣要收$6。
#1樓已講咗,一個月收$6好似好唔抵

我用緊一張十幾年前嘅絶版深圳神州行(可漫遊),就真係0月費,而且永久有效,毋需充值延長有效期。

其實依家仲有冇真正0月費(包括來電顯示)嘅國內儲值卡?

點解覺得一個月扣$6唔抵係因為唔係成日上去, 只係間唔中, 但係咁扣法真係充值又唔係, 唔充又唔係

喱類卡好似就係一個月扣你$6, 唔係經常用好似好唔抵咁
mlyu 發表於 2018-2-12 22:53

你而家講緊 "大陸要打電話返香港"....唔係香港打電話上大陸 (IDD)

a. 首先, 香港儲值卡大部份都收 2-3/MTH,

(6-2~3) x 12 = $36~48 每年額外支付 (一餐半餐麥當當或大xx)

b. #2 話 $1.9/min

48/(1.9-0.7) = 40 分鐘

c. 即是如果一年都打唔到 40 分鐘電話返香港 (唔係打上去)
咁就要考慮求其養張漫遊卡($2月費)算把啦

d. 蟲卡上面打香港好似係 0.9人仔(~1.1HK)/min.
加埋2百幾車費實名,每年要打幾多分鐘先值得去養,可以禁下計數機.

如果只係間唔中返大陸,但係要打電話返香港或者打當地電話可以用咩卡?
之前用過聯通但係佢一個月收$6好似好 ...
mlyu 發表於 2018-2-11 19:52

只係『間唔中』,咁咪去中國前先買一張囉咁簡單,使咩為了『間唔中』而養卡啫.