中國移動香港室內天線

於九龍荔枝角荔灣道一號荔枝角公園體育館1樓升降機及舞蹈室外拍攝

由CSL轉左過去中移半年,真心覺得除左平D外,接收真係唔多得!係街見光都仲可以,一入到室內/係商場行入鋪就半死/全死! 已經行緊全網通收埋TDD都係咁!
1月頭收到張3卡同步用,接收都比佢好...

我都想試用中移共用plan,但我想問csl同中移覆蓋邊個好(室內)
同埋中移郊區同邊境付近接收得很強。

不過在內地用中移香港一卡兩號,在內地有些地方明明無可能收到香港網絡,但網絡顯示係CMHK,唔知點解呢

室內, 唔洗問... 一定係CSL比中移動好...
CSL 3G都cover得比中移動4G好...
但如何唔係周圍去... 即管試下買張儲值卡實際測試下...
我仲有年半... 除非呢年半內室內接收有改善,否則完約我會轉台走人!
宜家手上仲有張3(4G)共用中... 初步發現cover已比中移動好... 就比CSL差少少!
但CSL個網完成與PCCW合併後, 其實係比之前差左的!

我之前都係用前123網絡,之後用返3台,都最後現在用返合拼後csl.!
但感覺唔到佢差左好多,佢4G收得好好多,但2/3G,無以前未合併時咁好接收,基本上4G接收很弱時,佢2/3G同4G一樣差不多接收

我都想試用中移共用plan,但我想問csl同中移覆蓋邊個好(室內)
同埋中移郊區同邊境付近接收得很強。

不過在 ...
tonywing1977 發表於 2018-2-17 19:07

響深圳部分地方, 例如各大關口, 羅湖商業城等, 460-00 TDD網絡係同時有種454-12落去, 所以CMHK係可以當Home Network咁用得到.

響深圳部分地方, 例如各大關口, 羅湖商業城等, 460-00 TDD網絡係同時有種454-12落去, 所以CMHK係可以當Hom ...
Brainstomer 發表於 2018-2-18 07:56

唔怪得啦,雖然接收網絡名稱CMHK,但我查過是用B39頻,不是用B40...
不過年三十在深圳北站大堂(無可能收到地方)無啦啦接收到CMHK,,但一陣間就接收返中國移動。
我想問接收CMHK是計內地定香港,因為我用48蚊一日1G數據

但香港郊區除csl外,cmhk在郊區真係收得唔錯,加上佢有內地中移加持,真係收得好好,如果有理B8頻就更加好

但香港郊區除csl外,cmhk在郊區真係收得唔錯,加上佢有內地中移加持,真係收得好好,如果有理B8頻就更加好 ...
tonywing1977 發表於 2018-2-18 11:48

要等到今年12月底有900Mhz頻譜的拍賣CMHK投到Band8(900Mhz)後訊號先會改善

回覆 6# Brainstomer

但iphone 接收到呢種cmhk嘅時候要enable漫遊數據先用到data 咁其實佢當唔當漫遊?