[操作疑難] 中國聯通 一卡兩號 免月費 1314開頭 可以用內地4G?

很久之前買落一張中國聯通 一卡兩號 免月費 1314開頭,實名左。免月費,非常好用。
想問下可否用到內地4G?
因為返到內地,廣東地區,只收到3G(iphone6). 打上台問,客服話可以用到4G。
之後將卡裝到內地朋友電話,也只顯示收到3G。

是否要佢營業點換卡,(想知道多少少資料,先過去營業點)請問換左新卡,依然可以免月費嗎?
請問有無用此卡的CHING分享下?
thanks.
=======
多謝各位ching提供方法,19樓mcdull ching方法簡單,快捷。我按此方法開通4G.前後不用5分鐘。
我本身狀態同18樓ching一樣,APP顯示開通4G,但手機只顯示3G。
1)打10010,接人工客服,關閉4G。
2)再開通返4G就得,應該A)可以立刻直接叫客服再開通,B)短信開通,C)APP到自己開通,我是用此方法。
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 76&pid=37193934
=============
搭單問多個問題:
點樣先系免月費號碼?
我有兩張1314開頭號碼,不同時期買,但記得包裝都係寫住免月費。
一張14年5月入網,免月費。
一張15年8月入網,要收6元固定網費。請問有無得取消

你太遲了,16年呢度有個post講上深圳換4g sim卡,都講咗十幾頁,而家唔知仲有冇得換

去羅湖、皇崗或福田聯通大厦換完卡就有驚喜

你太遲了,16年呢度有個post講上深圳換4g sim卡,都講咗十幾頁,而家唔知仲有冇得換 ...
dcpad 發表於 2018-2-24 14:32

當時無留意到。

去羅湖、皇崗或福田聯通大厦換完卡就有驚喜
lasally 發表於 2018-2-24 14:40

依然可以免月費?用到4G?

gameplayer 發表於 2018-2-24 15:06

換卡費20蚊,4g 流量就買流量包或者用飛豬搶流量等方法。亦都有人話不需要換卡上4G,打上台開4g都得

via HKEPC Reader for Android

最正係永冇漫游顯示

等價交換,用$20+hkid=4g卡

via HKEPC Reader for Android

换完干脆試下轉1元/3元 plan

gameplayer 發表於 2018-2-24 15:06

有4G 一切依舊