攜號轉台一問

我依家用緊個台
月費係用信用卡自動比
之前兩次續約都係個幾月前自動續

如果我要攜號轉台
就咁去新台搞就得?
係咪唔洗通知舊台?
轉左新台 舊台仲會唔會係信用卡收我錢?

轉台﹐一向唔需要同舊台講。

舊台繼續收費? 邊間公司咁惡﹐不需提供服務都照收費?
註: 不包括人為/電腦出錯﹐或原有合約未完成而罰款。

轉台﹐一向唔需要同舊台講。

舊台繼續收費? 邊間公司咁惡﹐不需提供服務都照收費?
註: 不包括人為/電腦出 ...
peter_chan 發表於 2018-2-24 23:42

因為我未轉過台...
我驚舊台會自動幫我續約

因為我未轉過台...
我驚舊台會自動幫我續約
ken_hkth 發表於 2018-2-25 10:58

自動續?

你用邊個台?
CMHK 係有option比客戶自動續約的﹐唔知你當時有沒有選擇。
CSL.(One2free)我用左好多年﹐無自動續約的。
其他台唔清楚﹐有疑問最好自己打電話去台問合約到期日。

我依家用緊個台
月費係用信用卡自動比

如果我要攜號轉台
就咁去新台搞就 ...
ken_hkth 發表於 2018-2-24 23:28

新台會幫你做手續,除非你仲有啲數未找清,佢哋會係最後嗰張單寄嚟通知你(csl. 是這樣做)。

自動續?

你用邊個台?
CMHK 係有option比客戶自動續約的﹐唔知你當時有沒有選擇。
CSL.(One2free)我 ...
peter_chan 發表於 2018-2-25 11:11

CMHK
果陣覺得唔會轉台所以比佢自動續

繳交合約最後一期月費後,在下一個月的截數日或以前轉台就不會被舊台追債。

樓主唔知自己截數日係幾時的話,宜家就要打電話,
或者即刻去支.那移動親身問清楚。

我兩次幫屋企人由支.那移動月費上台轉哈佬都未試過被支.那人追債,
只要遵守呢個遊戲規則就乜都唔駛驚。

Deleted. Sorry for inconvenience caused.

我依家用緊個台
月費係用信用卡自動比

如果我要攜號轉台
就咁去新台搞就 ...
ken_hkth 發表於 2018-2-24 23:28

人仔台合約到期前會有sms通知會自動 renew 合約. 你可以打上台叫佢唔好 renew. 又可以唔理佢. 只要在合約到期日當天轉走個號碼就得. 假如你合同到期日和截數日唔係同一日. 咁你就要打電話上去叫佢唔好 renew 合同. 咁你就可以在合同到期日之後和截數日當天或前把號碼轉走.

如果舊台用信用咭自動轉賬,最好預早一個月交定最後一期同cut autopay