[操作疑難] 關於手機信號問題一問

最近發現家裡的信號特別差
無論是CLUB SIM,HEMAT,自由鳥,TRIHALO 都是差到幾乎無法上網
信號格數也只有1格-0格
難道又是居民投訴發射站,然後拆掉很多?
其實之前同事的數碼通也是這樣,後來電訊公司表示發射站被拆掉了

回正題,如何增強室內信號?淘寶那些信號放大器有用嗎?

無論是CLUB SIM,HEMAT,自由鳥,TRIHALO 都是差到幾乎無法上網
信號格數也只有1格- ...
yeuk 發表於 2018-2-25 09:03

可能同基站有關,淘寶放大器係有用,老人家屋企(大陸)有装2100段,聽其他ching講,香港装咗好快會收到信

信號格數也只有1格- ...
yeuk 發表於 2018-2-25 09:03

唔爭在試埋卡巴人,睇下有無奇跡。

via HKEPC Reader for Android

屋企開Wifi,用VoWifi通話同上網,問題已經可以解決

未經許可擁有同安裝電話訊號放大器會觸犯電訊條例

屋企開Wifi,用VoWifi通話同上網,問題已經可以解決

未經許可擁有同安裝電話訊號放大器會觸犯電訊條例

vi ...
m92fshing 發表於 2018-2-25 10:25

如果屋企用到VoWifi,啫係屋企有得有線入屋上網,再加多個固網或ip phone 都得啦,仲要係到問問題?

如果屋企用到VoWifi,啫係屋企有得有線入屋上網,再加多個固網或ip phone 都得啦,仲要係到問問題? ...
lasally 發表於 2018-2-25 10:39

依家仲有地方裝唔到上網? 林村居民同你一樣收唔到訊號,要自己裝固網電話或者寛頻去解決問題

回覆 2# 格拉底

OMG

沒想到是犯法的...

唔爭在試埋卡巴人,睇下有無奇跡。

c14101 發表於 2018-2-25 09:58

似乎就剩下它了

依家仲有地方裝唔到上網? 林村居民同你一樣收唔到訊號,要自己裝固網電話或者寛頻去解決問題

via HKEPC  ...
m92fshing 發表於 2018-2-25 10:48

家裡的寬頻已經被我取消了

從此擺脫網上爬的魔爪

沒啦,因為幾乎都是在上班,所以一般都是用公司網絡DOWNLOAD

家裡都是靠手機 輕度上網而已

電腦也換成NOTEBOOK周圍帶~

家裡的寬頻已經被我取消了

從此擺脫網上爬的魔爪

沒啦,因為幾乎都是在上班,所以一般都是用公司網絡DO ...
yeuk 發表於 2018-2-25 21:15

其實安装真係好方便,工具亦都好易穩藏,淘寶上現主力係1800段,我装個位置咁啱位於大陸,其實主要係收CSL(2100 3G)訊號,用先開,唔用就熄
ching入隻試下,睇下偷唔偷到雞