電訊網絡討論區常見謔稱/術語簡介 (2018年6月9日更新)

鳴謝本站會員 TE7489 (UID:336940) 於6# 詳細介紹及資料整合,
更多請詳閲6# 由 TE7489 的原文,或以下引用節錄(不定時更新)。

Contributed by:
回覆 1# 虎虎
回覆 4# ze123
回覆 6# TE7489
回覆 9# hyperbola
回覆 10# rthkepc
回覆 11# mkywong
回覆 12# louis3412
回覆 15# cpk
回覆 26# m92fshing
回覆 27# ccc123
回覆 29# Coffeelake
回覆 30# tp380
回覆 47# mdws2002
回覆 52# simao3
回覆 55# raymondchan338

資料包括及不限於會員作私人或公開場合交流之用,
僅限本平台閱覽,如要轉載,須先咨詢作者同意及註明原處,
資料乃本站會員集思廣益提供建議並整合,不保證準確程度,
如作宣傳或新聞等商業價值用途後果自負。

本主題較早時間討論原為「覺唔覺電訊區是估天樂」

其實係一班睇開玩開自我感覺良好啫.
唔想比新人咁快收晒啲料, 咁佢地就冇價值了.

唔想比新人咁快收晒啲料, 咁佢地就冇價值了. ...
mcdull 發表於 8-3-2018 03:52 PM

最近唔興食紅萬,轉咗玩雀仔
(新手嚇餐死,睇得明嘅笑餐死)

咁你覺得雀仔係聰明鳥定係屎鳥?

咁你覺得雀仔係聰明鳥定係屎鳥?
ze123 發表於 8-3-2018 04:25 PM

上到網就係乳鴒,load空氣就係雀屎

本人感謝師兄「虎虎」(#344180)協助本人將列表闡釋謔稱/術語置於#1內。
若「虎虎」沒有發表此文,本人根本沒有機會為眾師兄及EPC貢獻。

當然本人亦感謝眾師兄過去一年對本人的任何提點或批評,無論是正面抑或負面,
我定當繼續努力協助大家成為聰明的消費者。

唔想比新人咁快收晒啲料, 咁佢地就冇價值了. ...
mcdull 發表於 2018-3-8 15:52

呢樣嘢固然係,但最重要的是:著衫有亮點,講嘢都要有重點。

否則成堆術語擺滿一地都係無意義的。
補充 ...
TE7489 發表於 8-3-2018 05:17 PM

上網痛真係夠經典
btw, 足夠整個大典

Myavsuper:原指一個已經停止運作的成人影片網站,現借代Mytvsuper。
TE7489 發表於 2018-3-8 17:17

好耐無上   Myxxsuper? 重有野睇啊! 不過就無以前update咁快咁多。

講开又講,上星期去CWB, 食蕉& 利高都一齊又搬咗,不過是由街頭搬去街尾, 同一條街