[操作疑難] 香港發射站有邊間唔係用中興野?

睇完幾個分析,先知原來香港好多射站都係用大陸野,會唔會遲早無晶片升級維修攪到瓜晒?

睇完幾個分析,先知原來香港好多射站都係用大陸野,會唔會遲早無晶片升級維修攪到瓜晒? ...
xxmartin 發表於 2018-4-29 11:11

冇一間用中興 華為就有 3間 用緊
會唔會遲早無晶片升級 係就好 起碼全世界有四分一網絡商等死

via HKEPC Reader for Android

薯乜通用艾力臣?

薯乜通用艾力臣?
蛋牛治 發表於 2018-4-29 11:52

香港只有SMT(數碼通)係用"愛立信"

------Updated

冇一間用中興 華為就有 3間 用緊

via HKEPC ...
bbbear 發表於 2018-4-29 11:14

根據唔update既维基百科所講 :
https://zh.wikipedia.org/wiki/香港通訊

CSL的網絡由華為建設,和電香港與電訊盈科的合營公司Genius Brand採用華為的網絡設備,數碼通則指定使用愛立信的網絡基建作為其4G網絡的供應商,而中國移動香港採用愛立信及中興通訊提供的4G網絡基建
於2012年12月,中國移動通訊與ZTE(中興)及愛立信(Ericsson)一同推出FDD-LTE及TD-LTE雙制式網絡

CSL的網絡由華為建設,和電香港與電訊盈科的合營公司Genius Brand採用華 ...
suiyan 發表於 2018-4-29 23:54

中國移動香港 已經全部轉晒去華為.

CSL的網絡由華為建設,和電香港與電訊盈科的合營公司Genius Brand採用華 ...

佢堆愛立信好早已經拆咗

有次經過佐敦都見佢地擺晒出街,準備清走

via HKEPC Reader for Android

CMHK換埋做華為啦,Ericsson同中興無用啦

via HKEPC IR Pro 3.3.1 - iOS(2.3.0)

全香港都係華為 除左smartone