合約就到期, 想轉自由鳥 OR CLUB SIM, 想問邊個好D?

本身用開1010, 屋企同公司都會用WIFI, 每月DATA AROUND 4-5GB左右, 點都6GB內, 少講電話.

放工時間必係MTR, 一定路經旺角九龍塘, 用過3, SMARTONE, 1010, N年前3直程等於冇電話, MESSAGE都SEND唔到, 其他兩台叫好D但都需時, 所以唔敢期望用自由鳥同CLUB SIM有好表現

呢兩個台邊個接收DATA好D??

MTR小鳥

本身用開1010, 屋企同公司都會用WIFI, 每月DATA AROUND 4-5GB左右, 點都6GB內, 少講電話.

放工時間必係MTR ...
xingdec 發表於 2018-9-29 14:20

1010 同 Club 咪又係同台,唔洗問人啦,你如果覺得 1010 收得好 Club 都唔會差。

不過,club 嘅 data 都幾貴,你自己睇清楚先好轉。

via HKEPC Reader for Android

放工時間必係MTR ...
xingdec 發表於 2018-9-29 14:20

那客觀D睇見事,N年前我屋企cmhk係0訊號,CSL係非常好,自從pccw合併後,csl訊號差好多,依家屋企訊號4大網絡佢排最尾,cmhk返而收到1-2格,如果真心想平,就自買卡試用,人地講嘅只能參考之用

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

那客觀D睇見事,N年前我屋企cmhk係0訊號,CSL係非常好,自從pccw合併後,csl訊號差好多,依家屋企訊 ...
格拉底 發表於 29-9-2018 17:24

的確真係買卡試用最穩陣
    無一個台無香港所有地方都一面倒咁好/一面倒咁差
    我屋企數記最差,返到公司就CSL最差
    好彩而家有WI-FI call叫做幫到啲

我諗一般地方兩個台差不多,地鐵就自由鳥贏少少

石硤尾九龍塘有排都未有擴容工程(B7/B40).
所以有B1覆蓋既豉油鳥,
理論上(只是理論上)應稍勝一籌。
實際係點, 都係買番張儲值卡試下穩陣d.

其實CSL網絡手動轉3G,地鐵好順暢上網,係煩少少。
相信其他台地鐵都唔會好得去邊

但我用Club sim搭地鐵,又唔係聽聞咁差喎,反而張綠萬有時要等吓。