[操作疑難] 問: 不同國家上網方法

我之前多年都是用大陸中移動卡漫游上網。我覺得久不久用幾日、10日8日,非常方便。但今年開始大陸中移動不單在大陸用不到whatsapp,連漫游時都用唔到whatsapp。

所以依家需要個長遠解決方案。

我有張3電話公司的漫游卡 (應該是英國發出的),可以用33個國家,1年期有12GB。對我來講完全足夠。國家如美國、意大利、希臘等國家都用到。(不用PM我,鴨記買大約300港紙一張卡)

但去馬來西亞、土耳其、多哈等地方就用唔到。為解決這個問題,我已經在馬來西亞、土耳其開了當地卡。是平少少,但真的太麻煩了。

我需要個長遠少少的方案。

我暫時見到有 Club Sim 用 AIRSIM 兩個方案。Club Sim 貴過 AIRSIM 好多,兩個選一個,我暫時會選 AIRSIM。

請問大家 AIRSIM 有甚麼不好處的地方?

仲有沒有更好解決方案?

版內其實比較多人討論雲遊寶, 你 search 下
在另一貼見你可能 join HKBN, 佢本身有賣漫遊 data plan, 你自己睇下

用CMHK 的飛常環球PLAN 搞掂晒

週遊列國各地都有開卡好犀利呀

用CMHK 的飛常環球PLAN 搞掂晒
apliucard 發表於 2018-10-15 13:16

飛常環球無得輸

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

飛常環球這個計劃每個用要$398。太貴了。

如果某個月,我只出差兩個星期,要比足$398。
如果某個月,我不需要出差,果個月白比$398。

飛常環球無得輸

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)
jasonwkc 發表於 2018-10-16 01:26

回覆 6# hfkwong

可考慮買只 pokefi.
大6要fb ig 等就要加多張卡

飛常環球這個計劃每個用要$398。太貴了。

如果某個月,我只出差兩個星期,要比足$398。
如果某個月,我不 ...
hfkwong 發表於 2018-10-18 20:48

出trip無得claim公數?

BTW 而家用匯豐premier信用卡上3hk 台送2GB中港澳+2GB環球數據

有得出公數,但公司不是上市公司,錢係老板自已的錢,所以省得就省,雖然老細從唔查我的數。

我已經係 3 台的同戶,香港手機號加澳門號。如果我轉離3台,當然可以帶香港號過台,但就會失去澳門號。

出trip無得claim公數?

BTW 而家用匯豐premier信用卡上3hk 台送2GB中港澳+2GB環球數據 ...
Helevte 發表於 2018-10-19 10:09

大陸就唔係問題,依家用3台,香港、澳門,大陸都可以上網。大陸就完全用到 google 的野。

回覆  hfkwong

可考慮買只 pokefi.
大6要fb ig 等就要加多張卡
ck348 發表於 2018-10-19 10:03