[操作疑難] 問: 不同國家飛線/打電話方法

係香港用雙卡手機,一張係香港一卡兩號 (香港電話號加澳門電話號,兩個號碼都不可以改,太多公司客有這兩個號碼),另一張係大陸中移動卡。除了大陸,出去其他國家出差,都需要將香港果張卡換上張上網卡,就甘變左客打我香港、澳門號,不知點解有時話這個手機卡號已過期,客都以為我已經比老細抄左。

不留香港卡另一原因漫遊聽電話特別貴,每6秒計,聽一個廣告電話可以20幾港幣。再講急需打當地電話,大陸中移動最平。

其實我一直都沒有解決方案。當年只去大陸就用飛線。但這兩年需去美國、意大利、希臘、土耳其等。

我主要是將香港手機號飛線、如果可以,將澳門手機號,大陸手機號飛就仲好,這些是次要。

我暫時見到好似係 Mobile Office Plus 最合我要求,我查過網頁,講解得唔清唔楚。

請問 Mobile Office Plus 有甚麼不好處?

請問仲有甚麼方案介紹?

打咁大段野,最簡單就係有電話就聽啦
公司客打黎會覺得貴咪唔好聽
講真,在外國聽一個電話轉頭打番比佢咪得囉,貴極咪2x蚊
香港台大把用wifi 打電話方便,例如king傾,申請埋idd打去邊都係幾豪子

如果驚換卡換到唔知電話飛去邊就買隻wifi蛋,唔好攪電話入面setting

謝謝師兄資料。

我試過在國外聼同打電話,一個月用左三千幾港幣。所以我先找解决方法。

我試下網上找king傾計劃的資料。

謝謝。

回覆 2# umbrella2714

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

謝謝師兄資料。

我試過在國外聼同打電話,一個月用左三千幾港幣。所以我先找解决方法。

我試下網上找king ...
hfkwong 發表於 2018-10-15 14:23

如果公司用plan,
join CSL 月費plan,之後呢個號碼去join 香港任何一間IDD
咁你去外國只要有WIFI上到網,用king傾 打去本地國家OR 格離國家都仲得(我估你都明漫遊打當地都好貴),最重要全部都係香港打出既IDD,即係一個幾豪子/min

這個計劃不太合用。
先要有 CSL 月費 plan,我果個月唔打長途電話都要白比月費。
我依家用 IDD1579 打先比費用。問題係人在國外冇得接聽香港手機號,
同在國外打當地電話 (這個可以用大陸中移動漫遊打)。

如果公司用plan,
join CSL 月費plan,之後呢個號碼去join 香港任何一間IDD
咁你去外國只要有WIFI上到網,用 ...
umbrella2714 發表於 2018-10-15 23:18

這個計劃不太合用。
先要有 CSL 月費 plan,我果個月唔打長途電話都要白比月費。
我依家用 IDD1579 打先比 ...
hfkwong 發表於 2018-10-18 20:59

king傾咪可以接電話囉,齋扣香港分鐘

每個電話當你香港打IDD去外國當地,一定平過係漫遊當地打當地

IDD1579 可以在外國用?

回復 6 #umbrella2714

King傾一定要用wifi先得,去到外國焗住要用酒店wifi或者自備wifi蛋先有得用 依家啲sim card咁平,好多時同friends去旅行都一人一張data sim,我用過YouCLink就可以直接行mobile data 打返香港

via HKEPC Reader for Android

回復 3 #hfkwong

用數碼x

一卡多號 app 1個月 35 蚊
有香港電話
冇限聽同打電話 (香港電話)

via HKEPC Reader for Android

回復 umbrella2714

King傾一定要用wifi先得,去到外國焗住要用酒店wifi或者自備wifi蛋先有得用  依 ...
CEO_Gloomy 發表於 2018-10-19 10:49

如果想打當地電話,例如打去酒店呢?

我就試過好特別的既例子,因天氣關係我要在奧地利打去捷克,用左普通的漫遊傾左幾分鐘用左幾百蚊

傾king雖然需要wifi,不過大把方法,簡單D用另一部手機放wifi 就已經ok
另一個我話最好就上埋台呢,第一就係CSL上台plan用傾king唔駛段日計費用,第2有固定號碼就求其申請一個idd服務,例如0080,之後你在世界任何一個地方打去邊都係由香港出發,價錢可能平過你本地打去第2個城填添

如果唔係比3綁緊,King傾都係一個唔錯的選擇。

依家上網暫定用 AIRSIM 方法,原來買 AIRSIM 上網計劃,依家會送30分鐘通話時間,包括香港電話飛線。

暫時會試用 AIRSIM 方法。