[集思廣益] 聯通 1314 亂扣漫遊數據解決方法

自 1314 卡可以換做 4G 後唔少人都遇到亂扣漫遊數據問題,就算關左 Data 都會比人日扣 5 蚊

暫時搵到 2 個解決方法

1) 番香港前轉番做 3G
呢個方法試左 2 個月,都無再比人扣過錢

2) 呢個方法最近先發現,只要disable MMS Messaging,就可以解決漫遊被扣錢問題
目前係 iphone 試左幾日都無事,不過有待觀察

我是1蚊1蚊咁比佢扣. 上個月扣左12蚊. 最怪係明明係屋連住WIFI 無出行的時間. 都0.X KB 扣左1蚊. 電話已關左唔用數據都無用. 唔知關唔關4G事了.

我都有張1314字頭  十年前開始用 上吾到網  有乜方法可以整到上到  謝ching

via HKEPC Reader for Android

回覆 3# handsome_guy
你睇下用聯通個APP 有無得開, 無你可以試下WECHATS 佢地問下.

不如. 你地關左 手機通話 VoLTE 試下.
VoLTE會走流量. 3G無volte, 所以安全.

我都有張1314字頭  十年前開始用 上吾到網  有乜方法可以整到上到  謝ching

via HKEPC Reader for Android ...
handsome_guy 發表於 2018-10-16 19:15

好似話要上深圳换咭

via HKEPC Reader for Android ...
handsome_guy 發表於 2018-10-16 19:15

上深圳换咭

我張卡長插一部無上網電話

我是1蚊1蚊咁比佢扣. 上個月扣左12蚊. 最怪係明明係屋連住WIFI 無出行的時間. 都0.X KB 扣左1蚊. 電話已關 ...
tinalaser 發表於 2018-10-16 14:58

電話漏 data 係好常見
唔關張卡事

試下換電話插同一張卡

自 1314 卡可以換做 4G 後唔少人都遇到亂扣漫遊數據問題,就算關左 Data 都會比人日扣 5 蚊

暫時搵到 2 個 ...
kcl0203 發表於 2018-10-16 14:35

我3G改哂APN都扣