有無辦法由OFCA推動,強制所有儲值太空卡,提供esim服務

轉數快,係由政府推動,一個平台跨行轉帳

esim應該都可以

via HKEPC Reader for Android

其實esim係咪只軟件support就做到
因為佢唔係真係一張sim卡

不如推動將 二字頭或者三字頭嘅固網電話號碼 轉去手提網絡 仲好啦

via HKEPC Reader for Android

esim應該都可以

via HKEPC Reader for Android ...
epcfd 發表於 4/11/2018 16:22

點解淨係儲值太空卡?

不如推動將 二字頭或者三字頭嘅固網電話號碼 轉去手提網絡 仲好啦

via HKEPC Reader for Android ...
handsome_guy 發表於 2018-11-4 17:38

間唔時都有人咁問,你goohgle 下應該是會搵到點解無得mnp

Esim目前得iPhone先有,儲值卡未必會有呢個誘因去推動轉ESIM

esim應該都可以

epcfd 發表於 4/11/2018 16:22

https://www.ofca.gov.hk/mobile/tc/contact_us/enquiry/index.html
咁你自己去提供意見未?

Esim目前得iPhone先有,儲值卡未必會有呢個誘因去推動轉ESIM
321 發表於 2018-11-4 19:02

E-sim  並不是 apple 先有 , google pixel 2 一早已有

首要係市場上絕大部份手機都可用到esim先好此提議﹐再加多3-5年待用家更換手機﹐才可以開始實行。

現實一點去講﹐當市場上大量新機都用到esim﹐你估電訊商會唔會因為可慳實體sim的成本﹐推出一些政策去鼓勵用家轉用esim。

換/轉電話,要去電訊商搞一大輪搬esim落新電話,用實體卡無咁煩。