點睇ABC mobile呢張野?

話說小弟住外國,近期會返來2-3個星期,諗住想買個儲值卡做流動數據用
請問一下ABC mobile個所謂7日升級30日優惠係咪仲係度?望起來好似幾可口咁,5GB連csl wifi
同埋有無乜卡可以值得留意一下?

話說小弟住外國,近期會返來2-3個星期,諗住想買個儲值卡做流動數據用
請問一下ABC mobile個所謂7日升級30 ...
bam1a 發表於 2019-1-13 13:14

你要快定多流量
ABC 得 7.2Mbps
同埋你一定需要 csl Wi-Fi?
插你張外國號碼電話卡,可以用旅客身份免費使用 csl WiFi(依家唔知仲有無)
加上有好多 free WiFi, 起碼 7仔 OK 地鐵站 巴士站 巴士 都有)
係街反而要揾電話亭同便利店/Csl 門市先有 csl WiFi
同埋依家有唔少食肆商場有 join 果啲 free WiFi 計劃 (例如政府嘅 WiFi.HK 或者 wifinity free ad wifi)

PS
推廣優惠 至2018年12月31日
Your mobile 同 ABC Mobile 都係,唔清楚有無延期

一圖解釋兩個疑團

回覆 2# QAFHK

7.2正常都接近1MB/s速度啦,夠用有凸,1080p或者直播都應付自如
諗csl wifi熱點無非都係爲咗個熱點量同自動連接

回覆  QAFHK

7.2正常都接近1MB/s速度啦,夠用有凸,1080p或者直播都應付自如
諗csl wifi熱點無非都係爲 ...
bam1a 發表於 2019-1-14 11:05

好似無自動連接了(儲值卡要一次性SMS認證碼登入,每4小時自動登出)
依家開卡有 9Gb 用,價錢睇落係抵嘅

當然其他台有差不多的有賞無限數據嘅選擇 (1間頭 15Gb 3.6M,之後 2M,1間 頭 15Gb 一樣,之後 384k ,移動 卡巴人
csl hemat
2~3間頭 5/6Gb 14.4M/21M,之後 128/384k,smt valueGb, 3 trihalo , 移動自家牌子)
價錢應該唔係話貴好多 (當然就無咗 WiFi
(ABC 78卡 依家要唔要賣 45 一張? 我都唔清楚行情)

當然只要刨吓呢呢到啲 post 做吓資料搜集就會識揾辦法買有賞無限數據姐姐卡,鴨記呢的有賞無限卡普遍冇賣,或者炒高
價賣

睇你需要囉,要快定數據量多,依家間間都係咁

回覆 3# teasee

9GB都算抵用喎,你查唔查到wifi可唔可行?

好似無自動連接了(儲值卡要一次性SMS認證碼登入,每4小時自動登出)
依家開卡有 9Gb 用,價錢睇落係抵嘅 ...
QAFHK 發表於 14/1/2019 19:53

我目前需求都係5-10GB內同3.5G左右速度,呢個我認爲係我使用嘅sweet spot
輪無限,以我習慣幾乎用唔到(之前用限速嗰陣都試過最多5GB左右,依然用無限都係中學時代貪平爲多)
假如有wifi可以解放流量當然更好,但都會刨下文先(尤其19年嗰啲post)

仲有一樣這問住先,點睇csl your mobile?好似同abc好相似但好似個優惠限期同abc有小小唔同