中移動無憂行 APP

轉黎呢度討論
一個support WIFIcall + SMS 既APPS
只有一個中移既電話number 便可
0月租都得

Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cmi.jegotrip

iOS
https://itunes.apple.com/hk/app/ ... 5/id1037589370?mt=8

From Edward Lee
你張電話卡一 online 個 app  就會自動 logout. 要透過 app 收 call / sms 一定要 sim card 處於 offline status 先得.
個 app 每次 activate 都會 check 下 network 個 ip 係唔係境外. 如果境內 ip 就會唔比你 online 個 app (even sim card at offline status). 不過, 只要你在境內使用漫遊電話卡的話 (如黃萬/中移大灣區等等), 都可以開到 app. okay 架

From golfmichael
而家無憂行已經唔可以SMS認證,一定要用大陸電話卡流量login 無憂行先可以activate聽電話同收短訊嘅功能
人係香港嘅話就要先logout隻APP,放返張移動SIM卡,關Wi-Fi,然後用移動SIM數據漫遊login無憂行(用基本收費¥3/3MB已經OK,毋需買plan)。
跟住再試下activate聽電話同收SMS功能,呢個時候應該只係收到話要張卡offline嘅alert,即係代表已經成功通過驗證。
最後就係拎返張移動SIM卡出黎,用Wi-Fi或香港卡流量,係無憂行APP再開多次聽電話功能,應該就可以成功開啟。

回覆  jetflyer

Online 后,有没有简单方法重新启动?
现在在Android 启动完(SMS),iPhone 重新Login。 ...
swyiu 發表於 2019-2-4 10:54

你用 device A 証認完係 device B login 要重新認証. 我剛才試過 device A 已証証, 之後在 device B login in 有要求再認証多次. 我無做, 係 device A 再 login 就要求 sms 認証和做多次 data roaming 認証先開到代收

回復 2 #edwardlee

咁就死啦,即係唔換得電話,求神拜佛部機生生性性無壞,一換手機就前功盡廢

via HKEPC Reader for Android

樓主能在頂頁說明一下,無憂行有什麼好處。我以前以為是漫遊網路分享。看到雯雯介紹才知道是 WIFIcall + SMS 轉APPS。

重來一次,在香港如何啟動,Android 登陸/啟動無憂行有微信便可以。iphone能登陸/不能啟動無憂行(沒有安裝微信)
Android雙卡機啟動中國移動卡,-收到apps 通知無憂行接聽關閉。

重開無憂行:(微信最簡單)
Android雙卡機關閉中國移動卡,
  Android -打開apps, 手機登陸,要插回中國移動卡。
  iphone -打開apps,手機登陸,要插回中國移動卡
Android:
重新登陸,手機登陸,要SMS,其他登陸要QQ。所有要微信。再開免費接受來電。

Iphone: (Android 沒有Log in 前)

Andriod login in 後,iphone 可以用密碼登陸。(Iphone 沒有Wechat).
免費接受來電已開。

回復 5 #swyiu

E? 可以在香港免費聽內地電話咁好?0月租d卡都可以?咁就有得諗啵

via HKEPC Reader for Android

回復 swyiu

E? 可以在香港免費聽內地電話咁好?0月租d卡都可以?咁就有得諗啵

via HKEPC Reader for Andr ...
edenli 發表於 2019-2-4 17:24

國內中國移動客戶都應該可以

via HKEPC IR Pro 3.5.0 - iOS(2.4.0)

咁就唔係"無憂"行啦

咁就唔係"無憂"行啦
chue 發表於 2019-2-4 19:17

係, 俾人出境遊用, 我既另一用法係身在大陸移移訊號唔好既地方用.

回復 edwardlee

咁就死啦,即係唔換得電話,求神拜佛部機生生性性無壞,一換手機就前功盡廢

via HKEPC Re ...
edenli 發表於 2019-2-4 15:41

再入返張卡係電話用佢漫遊 data login 一次就可以. 當初用時乜都唔洗, 可能比人搵到漏洞騎劫左 sms 先要搞認証.