[操作疑難] 被人登記左12306, 打上去取消

【铁路12306】订单E324066830,李丽红您已购1月3日G6290次6车10C号,唐山站08:41开。

【铁路12306】订单E307313043,李丽红您已购1月3日G1282次4车8B号,石家庄站17:19开。

但佢話我既電話無登記過12306,  點解呢? 我現在人在大陸!

via HKEPC Reader for Android

[ 100% 估 ] 12306 個 system 出錯,  send 錯 sms 比你.

好明顯樓主用的是 13開頭、15開頭二手號碼

大把二手號碼有微信、支付寶

1月3日訂
號碼重用
上一手的資料

hkcslcmcc 發表於 2019-2-4 15:17

尼個號碼既支付寶同微信支付,  我已用超過三年!尼個號碼我己用超過三年了!

1月3日訂
號碼重用
上一手的資料
hongkongfun 發表於 2019-2-4 15:23

我都知,  而家係唔明點解佢話無記錄!

hkcslcmcc 發表於 2019-2-4 15:17

係人都知啦,  我買個時係0月租廣州從化卡,  一早知係二手號碼!幫大學生買左4張,  但有一張最近一年收到12306  sms,  但我用左3年!或者係我最近一年先長開,  所以先留意到;但打上去12306,  佢話無我電話登記紀錄!

係人都知啦,  我買個時係0月租廣州從化卡,  一早知係二手號碼!

via HKEPC Reader for Android ...
rebmup 發表於 2019-2-4 16:16

可能購票的人輸錯手機號

我都知,  而家係唔明點解佢話無記錄!

rebmup 發表於 2019-2-4 16:15

或試登入 12306 官網
查閱舊個人資料有沒有更新  

或試登入
查閱舊個人資料有沒有更新
hongkongfun 發表於 2019-2-4 17:03

只有手機號碼,  沒有密碼,  怎查閱?

忘記密碼要有當時人的身份證號碼呢,  有錯請指證!