數碼通冀政府提供更多頻譜令頻譜價值回落至更合理水平

數碼通科技總裁鄒金根表示,5G投資仍屬較早期,預料初期數年興建網絡開支較高,其後每年網絡投資與現水平差不多。至於5G投資何時反映於財務報表上,他說,取決於5G技術成熟程度及相關配套,包括手機穩定性。

他又指,數碼通考慮競投5G頻譜,但頻譜費用直接影響營運成本,期望政府提供更多頻譜,令整體頻譜價值回落至更合理水平。

總裁葉安娜說,新一輪頻譜續期令到公司成本大增,超出控制,但強調公司會合理控制5G資本開支

資料來源︰按此

黎生退位後smt的財政改善好多?

黎生退位後smt的財政改善好多?
samsamhk 發表於 2019-2-14 23:16

差唔多. 正常( 市場 ) 增長 亦都冇特別萎縮. 不過電信業務本來就係咁.

不過我到而家都理解唔到點解頻譜會令到成本大增. ( 條數整體每年來講其實好細 )

回覆 3# Ksec

咁買層5百萬嘅樓可住50年, 咁每年成本都係10萬, 每個月成本都唔駛一皮
條數整體每年來講其實好細,
我到而家都理解唔到點解買樓會令到生活成本大增
個邏輯係咪咁?

地產稅+頻譜稅,香港政府盈餘必不可少

回覆  Ksec

咁買層5百萬嘅樓可住50年, 咁每年成本都係10萬, 每個月成本都唔駛一皮
條數整體每年來講其實 ...
fourcows 發表於 2019-2-15 03:06

邏輯上係 ( 超級簡化 ). 唯一個分別係如果用你嘅 Example, 我嘅人工會係每個月大約 ~250 ,000.

回覆 3# Ksec
不難理解
因為當初大家以為合理地正常過渡,但通管最終再玩收回及拍賣令佢地要俾多一大筆額外$去取回頻譜,仲要取不足,成本自然大增

回覆  Ksec
不難理解
因為當初大家以為合理地正常過渡,但通管最終再玩收回及拍賣令佢地要俾多一大筆額外$ ...
cpk 發表於 2019-2-15 14:09

佢哋比頻譜嘅錢的而且確係多咗好多. 每個月 假設$4 變做 $5, 增長超過 25%!. 當然係好多. 但係成本呢兩個字, 我由頭到尾都理解為 "總成本". 如果你嘅總成本以現有客量, 每個月大概要 $100, 咁你多出左佢 $1 其實只係多咗 1%. 何來"大增"?  

咁多間營運商講呢啲說話其實都只係想借啲意加價, 然後將責任推落去政府度. ( 唔係想幫政府只係想公道小小講句說話 ) .  營運商最大嘅開支其中之一仍然都係租金, 呢個就關乎地產問題. ( 地產霸權; 新鴻基 SMT , 新世界 CSL , 長和 3 , 中資機構 CMHK. )   

亦都公道小小講句, 佢營運商嘅利潤嗰度攞多咗 $1, 而佢哋原本嘅利潤只係得 $8, 唔加價嘅情況之下佢哋就唔見咗 ~12% Profit.

( 以上數字僅作參考  )

回覆 9# Ksec
HKT同NW已經冇關係喎,盈科影響力有限
其實全部都不滿安排,HKT仲做埋司法覆核
同埋今次係5G頻譜拍賣前哨戰,政府玩到咁大,自然有人要再計數