[操作疑難] CMHK儲值卡數據組合一問

假如啓動1GB數據組合之後,係咪用幾多扣幾多,沒有期限(假如繼續每半年續卡)?

係。
不過這個 plan 太貴了,你一定要用這卡?

via HKEPC Reader for Android

如假設你係好低用量,一個月只用0.5GB,都要平均 $74 一個月,即係話你要 1GB 夠用 3 個月,先至好 join 這個 plan.  否則我寧願用 $68 每月 3GB  7.2Mbps 那個 plan.

係。
不過這個 plan 太貴了,你一定要用這卡?

c14101 發表於 2019-2-24 16:37

唔係我用的,係我個仔用的,因為佢平時返學唔會帶手機,平時一齊的話都係用我share出黎嘅數據/free wifi,每半年就要增值黎保留個號碼,咁就愈積愈多錢,但一個月都用唔倒5蚊(連電話都用whatsapp call)

於是就諗假如佢需要用數據的話,都不失為一個"消耗"番俾咗嗰D續號碼費囉

照計就係,佢比其他台既長命plan更長命,因為CLS最多都只係一年,但$148/1GB就真係好貴

照計就係,佢比其他台既長命plan更長命,因為CLS最多都只係一年,但$148/1GB就真係好貴 ...
stern123 發表於 2019-2-24 16:50

我都知有"年卡"呢樣野,一年成20GB都係百幾蚊依家阿仔讀初中,又係"宅男",其實一個月都用唔倒幾多數據

唔係我用的,係我個仔 /forum/redirect.php?goto=findpost&pid=38201308&ptid=2486992][/url]

我有朋友都好似你咁,買 1GB data 俾個女,諗住有排用,點知個女好多時懶得理係咪駁住 wifi, 用爆晒 data,, 結果一個月要買兩三次嘅 $148 plan. 好肉赤。

我有朋友都好似你咁,買 1GB data 俾個女,諗住有排用,點知個女好多時懶得理係咪駁住 wifi, 用爆晒 data ...
Nightcatcat 發表於 2019-2-24 16:56

呢個可以放心,我個仔係IT毒男,而且係慳家IT男,只要同佢講"唔記得熄數據用爆的話就扣零用錢輔數",佢會即刻記得

女仔好多時唔會理呢D野就係真嘅

唔係我用的,係我個仔用的,因為佢平時返學唔會帶手機,平時一齊的話都係用我share出黎嘅數據/free wif ...
wyhui5124 發表於 2019-2-24 16:45

我 case 差不多,因為我仔用開紫卡的 data 太貴和養卡貴,我剛剛將佢張卡轉左去 imc 。
如果你有耐性,可以試下轉去 hello,長命 data plan $128 8gb

BTW ,你張卡是否有漫遊,我之前會每年開一次半次澳門或大陸數據清下儲落的錢。

呢個plan擺明係為低數據用量人士而設,月月1GB以上就緊係唔會用佢啦⋯⋯