深圳如意通一卡雙號被扣錢

呢一兩個月收到sms , 成日要我增值, 我都覺得怪怪地
剛剛用app check 番, 原來比人收左gprs 通信費, 數據香港游日租
但我都用用過漫遊, 香港只係收信息中心, 可以點搞
手機係小米6, 用左成年未試過咁扣

呢一兩個月收到sms , 成日要我增值, 我都覺得怪怪地
剛剛用app check 番, 原來比人收左gprs 通信費, 數 ...
pauly2k2003 發表於 2019-3-7 11:41

兩個方法。
一、最簡單,豪俾佢。之後唔好放小米機或者關咗佢嘅4G功能。
二、打電話去歸屬地投訴,叫佢退錢。深圳嘅話,有廣東話可以選擇。

真係關小米事?

真係關小米事?
pauly2k2003 發表於 2019-3-7 15:25

都唔論到話唔關佢事啦。
暫時出事嘅好似清一色都係小米同埋iPhone。

上次個客服就叫我關咗張卡嘅4G功能。
要用嗰陣先用"KT4G"開返。(不過我記得閉關個code係咩,QX4G?)

回覆 4# mdws2002

真係,我開通咗4g後就扣咗幾次¥5(poco f1)

回覆 5# bobo32252

我直頭係香港關晒數據和數據漫遊先得!

總之喺香港開機漫遊,就算停哂數據和WiFi 只收SMS都扣錢

都唔論到話唔關佢事啦。
暫時出事嘅好似清一色都係小米同埋iPhone。

上次個客服就叫我關咗張卡嘅4G ...
mdws2002 發表於 2019-3-7 15:45

唔關事
好耐之前大教宗 東毛 + HTC
日日唔見 $5 (上來問過)
三叔機間唔中有

因為聯通香港拍住個xx台,幾百 "b" 握手數據就當有使用境外流量
只有手機完全斷開網絡連接先唔會發生"握手偷數據收錢" 事件

唔關事
好耐之前大教宗 東毛 + HTC
日日唔見 $5 (上來問過)
三叔機間唔中有

因為聯通香港拍住個xx台,幾 ...
Botti 發表於 2019-3-7 16:27

如果係握手數據問題.呢度有講點解决.

https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D4

我自己做法就係將張SIM放落去D舊既2G 手機度
因為佢想"握手"都握唔到
但又可以長期ONLINE收SMS
張SIM只會係過咗關先會插返落去部SMARTPHONE度