今日的起心肝去左CMHK 2G轉4G

屋企人張$48紅卡今日到期,以往每半年增值$50,就算每月硬食2$行政,再加齋打電話點都用唔使晒。上次去馬交想開3日1G$28先發現2G卡係開唔到。咁既然免$2行政又送$55($50+$5)增值券,不妨一試。

去到第一間門市,show埋個SMS,點知個CS唔知唔識定唔想理我呢個窮鬼,又話要跟機做(咩機?),又話升級一定要扣行政費(SMS都唔係咁寫),又耍我打上hotline(???),然後行埋一邊扮做野!!!????

.......最後,我無再理佢,行左隔離場另一間門市,果位哥哥睇完sms,二話不說就話仲有,豁免$2行政,增值券一樣不少。所以再有版友去轉,一定要企硬,最多行多兩步去第二間。

另有版友提過,齋打電話唔開plan好似keep返2G卡抵d。其他卡無研究,$48紅卡係非繁忙時間7:$0.05 /分鐘;繁忙時間7:$0.12 / 分鐘;新4G卡就24小時劃一價:$0.1/ 分鐘,真係好視乎你咩時打電話多。

7非繁忙時間為 21:00 - 11:59;繁忙時間為 12:00 - 20:59。

cmhk 張4g 卡無旅遊data plan, 增值咗d 錢都好難用,有張已經成千蚊

如果樓主係轉去原價 $108 的 “4G/3G數據及話音漫遊儲值卡” (紫卡), 這是有漫遊的。

如果是用原價 $80 的 “4G/3G數據及話音儲值卡”(藍卡),這張沒有漫遊,只能在香港用。

兩張卡的話音都係 $0.1 / 分鐘。

via HKEPC Reader for Android

回覆 3# c14101

無錯,我係升$108的4G/3G數據及話音[fly]"漫遊"[/fly]儲值卡。

如果升左果張係$80果張4G/3G數據及話音儲值卡,的確係無得開中港/澳門/漫遊Plan。睇舊post,上次有版友升時中左伏,雖然最後都轉得返$108的4G/3G數據及話音"漫遊"儲值卡,但就無左免2$行政費同38$1G plan,公司聲稱已經轉左帳戶所以改唔返云云。觀乎我撞到既第一個CS,真係唔知佢真顛定假傻。

又話說回頭,$48果張4G/3G本地話音儲值卡(代取$48舊紅卡),反而有得開中港/澳門Plan/漫遊,其實唔多明想玩乜。

回覆  c14101

無錯,我係升$108的4G/3G數據及話音儲值卡。

如果升左果張係$80果張4G/3G數據及話音儲值卡 ...
gopczar3 發表於 2019-3-13 20:40

印象中,我已前的 2G $48 卡都有漫遊,也可以開一卡兩號,新 3G 4G 卡當然可以。

via HKEPC Reader for Android

cmhk 張4g 卡無旅遊data plan, 增值咗d 錢都好難用,有張已經成千蚊
eddy 發表於 2019-3-13 08:36

張卡有成千蚊,我真係吾信!!
當你有1000蚊,除反每半年增值50,都要10年,當中重要未計你扣行政費

所以我有理由吾相信你

如果樓主係轉去原價 $108 的 “4G/3G數據及話音漫遊儲值卡” (紫卡), 這是有漫遊的。

如果是用原價 $80 的 ...
c14101 發表於 2019-3-13 09:09

改哂封面啦
48 的可中港數據漫遊

以前80張藍卡改封面,但無中港數據漫遊

改哂封面啦
48 的可中港數據漫遊

以前80張藍卡改封面,但無中港數據漫遊
...
Botti 發表於 2019-3-14 08:38

留意返, 其實樓主 #1 已有說紅卡, 我知道他明白所以才括號寫紫卡藍卡

我以前張80蚊藍卡都唔使2蚊行政費
唔知幾時開始變左要收
不過都係養住個number

藍卡可否轉 紫卡 (漫遊) 又可keep 剩額?