有冇ching用緊雙卡 [年卡+主NO.聯通通話分鐘plan?]

本來用iphone 7+ , 換左iphone XR
主NO.用左成廿年, 黎緊就到期 , 家陣個PLAN係$108  5GB+無限128
自己本身有IMC , VALUE 同 3萬能 三張年卡 (後備機用 / 主NO.無晒數據跌落地獄時用)
平均每月數據用量 : 5gb ~ 6gb
平均每月分鐘用量:300分鐘

家陣考慮緊 好唔好主卡轉台用聯通既每月500分鐘 ($14 半年約 , 先小試牛刀)
跟住副卡用年卡數據上網 (一張20gb可以玩3~4個月 $150一張)
請問有冇其它ching都係咁樣玩法??
請問有冇任何唔方便既地方?

另外分享一下 老手應該知道, 新手未必懂
imc 係用csl 查餘額係用* 132 * 1633#
value 係用smt 查餘額係用*121#
3萬能 係用緊藍卡 查餘額係用##107#
value所謂既全速年卡 其實都係限速21mb
所以三張都限21mb

另外分享一下 老手應該知道, 新手未必懂
imc 係用csl 查餘額係用* 132 * 1633#
value 係用smt 查餘額係用*1 ...
tonyjai 發表於 2019-3-13 07:44

萬能萬年,激年唔係限速 21Mbps 的。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

荃灣,原生綠色萬年卡

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

本來用iphone 7+ , 換左iphone XR
主NO.用左成廿年, 黎緊就到期 , 家陣個PLAN係$108  5GB+無限128
自己本 ...
tonyjai 發表於 2019-3-13 07:40

聯通積木 plan 沒有遺言信箱,看你自己要唔要用

via HKEPC Reader for Android

搵食就唔好用聯通

用聯通不如用Hello好過啦

回覆 1# tonyjai

點解唔直接轉去萬能卡呢? 大家都係用3台又可以直接開plan, p. S. 以你嘅用量,唔使驚唔記得增值無左個號碼

回覆 7# hahahalpc

好似有d道理, 聯通要月費
HELLO照計0.06一分鐘
300分鐘都係18蚊

回覆 8# derekwyw

因為我另一個sim位放左年卡了
所以唔想兩張都係年卡台
呢兩三個月3萬能試過幾次死網絡