有ching知道3 HK嘅SIM PIN?

打去客服問開始俾個6位數字我之後又話係8724,有乜理由咁了冷,建議佢問上司又話係0000或者8888自己試,我話得3次機會咋小姐佢仲寸話係我自己set嘅,大佬冇原始密碼點set?

落鋪問, 講明唔得叫佢即換, 直接係佢面前試
話時話, 要個SIM PIN黎做咩?

落鋪問, 講明唔得叫佢即換, 直接係佢面前試
話時話, 要個SIM PIN黎做咩?
pgts1230 發表於 2019-3-13 17:49

現在的手機講到點先進又虹膜又指模解鎖,但係有冇諗到如果有人只要將你先進手機內嘅sim卡攞出來,隨便插入另外一部手機度就可以用你嘅手機號碼發短訊,打電話,改WhatsApp,   wechat, alipay好多好多野甚至銀行密碼........
如果set咗sim pin就唔同喇,就算開咗手機冇sim pin都用唔到你個電話號碼做任何嘢,詳細d請Google
CSL網上都有講同公開個sim pin,唯獨是3HK叫人用什麼ICARE, i乜i物發問但根本冇擺上網連個對客嘅CS職員都唔知係乜

試3次就lock sim要puk解,呢d係幾十年前GSM出已經有嘅基本功能,冇人知少人用就話冇用
網上搵到嘅CSL資料
https://www.hkcsl.com/tc/service-setting-sim-card-security/

唔係1234咩?

乜唔係1234咩.
d sim pin多數 係 0000 或 1234,
我估8888機會唔大.

打去客服問開始俾個6位數字我之後又話係8724,有乜理由咁了冷,建議佢問上司又話係0000或者8888自己試,我 ...
frankfrank 發表於 13/3/2019 17:32

啱啱試左自己張3上台SIM, default 8888

在那個位置可SET  SIM LOCK?

試3次就lock sim要puk解,呢d係幾十年前GSM出已經有嘅基本功能,冇人知少人用就話冇用
網上搵到嘅CSL資料
...
frankfrank 發表於 2019-3-13 06:28 PM
  1. 您可以手機啟動智能卡私人密碼(4至8位數字)以防止他人盜用。
  2. 每次啟動電話時,必須輸入智能卡密碼。
複製代碼
抽出SIM卡/SD卡槽再插入卡槽,要入密碼嗎?

抽出SIM卡/SD卡槽再插入卡槽,要入密碼嗎?
TH30 發表於 2019-3-13 22:28

如果你activated呢個功能每次關機後再開機都要(冇理由拔sim唔關機卦?)
其實仲有個sim phone lock,作用係如果將a機sim卡插入另外一部b手機嘅時候要輸入密碼先可以系b手機用到張sim