坐遊輪有咩方法上網

睇到呢遍文章,乜原來當冇讯號就會跳左去衛星訊號?咁本身電信商都會提供衛星讯号網絡?唔係好明。。。。

https://www.am730.com.hk/column/%E7%A7%91%E6%8A%80/%E6%B5%B7%E4%B8%8Awifi-165436

via HKEPC Reader for Android

會有啲專做郵輪/航空嘅電訊公司賣漫遊線比普通電話公司,然後就好似roam去外國咁。

早幾年有新聞試過郵輪入到香港無熄到隻base station,結果有人中招。
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140215/00196_001.html

睇到呢遍文章,乜原來當冇讯號就會跳左去衛星訊號?咁本身電信商都會提供衛星讯号網絡?唔係好明。。。。

...
takeoto 發表於 2019-3-17 00:56

如果係星夢
佢有個套餐買一日或全程有上網
無記錯5天二百幾

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

會有啲專做郵輪/航空嘅電訊公司賣漫遊線比普通電話公司,然後就好似roam去外國咁。

早幾年有新聞試過郵輪 ...
某人兄 發表於 2019-3-17 01:17

咁金光風航都係咁?

全程都可以 wifi 上網

去到馬交為定

一直都係香港ip

郵輪離開碼頭去到公海之後,就會開用衛星接收的海事漫遊的手機訊號,情況和你返大陸漫遊一樣,只要你SIM卡有漫遊計劃,便可以打電話和有天價的漫遊數據(手機要開數據漫遊)。所以岸上最好是用儲值的旅遊數據卡,出到公海之後用船上的收費Wi-Fi這樣會比較平,三年前我試過在公海換了有漫遊的3台卡結果部iPhone自動出了三個SMS每個SMS收費9元

Screenshot 2019-03-17 09.21.34.jpg

唔講真係唔知,咁可唔可以取消向電信商取消呢個衛星接收的海事漫遊服務?同時有冇呢方便既收費資料?

星夢WIFI都唔慢架. 在水中央普通 plan 都可以有20MB上落. 不過都幾貴. 但1個plan可以比2部 device login. 買一個 plan 2 個人些牙就無咁金.  

另外, 唔係個個都收到海上 mobile signal. 發現幾個朋友用 iphone 全部都收都 (用儲值卡及上台卡都收到). 我用 LG + 小米 係公海就全程都收唔到海上 signal (用有漫遊的儲值卡).

Screenshot_2018-04-28-01-16-39-837_com.samknows.ofcaspeedtest.png

iPhone 收到因為有全球所有電訊公司的設定,就算部手機裏沒有都會自動download新的電訊商設定。
現時連飛機都開始有航空漫遊,所以我旅遊時 iPhone SIM1上台卡全飛留言信箱只用作收SMS,用SIM2旅遊儲值咭上網。