香港移動通訊,上網速度會受列車速度影響?

先唔講香港移動通訊起MTR urban line 繁忙時間load 空氣
當起非繁忙時間搭西鐵, 東鐵和南島線,起地面路段,當列車高速行駛時,上網速度會明顯變慢,但當列車減速或停車時,速度又會快返,呢個情況同中國移動通信好相似,當動車高速行駛時,上網速度變慢,當高鐵列車高速行駛時,直頭收唔到信號。

但日本新幹線又無呢個問題,起列車時速275km/hr 情況下,依然可以好順咁上網(softbank)
而smc 都無呢個問題。

唔通呢個同設備有關? 定係同frequency 有關? 香港移動通訊主要用2600MHz ,而中國移動通信主要用2300MHz

相返smc 主要用1800MHz ,而softbank 主要用2100MHz

先唔講香港移動通訊起MTR urban line 繁忙時間load 空氣
當起非繁忙時間搭西鐵, 東鐵和南島線,起地面路段 ...
ronan 發表於 2019-3-27 23:31

呢個係物理問題
新幹線得應該係做左優化

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

新幹線坐滿都係一千人.
港鐵通勤線好似唔止.

其實中移動響有高鐵專網嘅路線表現都好得.
無他, 人地有鐵塔, 至少顧到條鐵路沿線.

新幹線睇落無專網, 不過人地地形無咁複雜, 出咗巿區全部都係平房, 見到條鐵路嘅地方都多.

日本仔好多好多年前對佢自己JR 做左專利優化技術

中國高鐵都唔係條條訊號穩定(不是收到5格就話好)
中國高鐵都係一些老皇牌線,北京/上海/杭州個D 起左十年既線, 先開始慢慢好轉。

日本仔好多好多年前對佢自己JR 做左專利優化技術

中國高鐵都唔係條條訊號穩定(不是收到5格就話好)
中國高 ...
pikpikpik 發表於 2019-3-28 02:05

高鐵專網一定好, 你會睇到佢個PCI唔會ping-pong, 係好完美咁一個交一個, SNR長期十幾二十, 入隧道都唔會閃閃下, 就知佢有專網.

反而新幹線都仲有ping-pong問題, 但因為容量唔嚴重短缺, 所以用起上嚟唔太易覺得有問題.