中國電信個LTE band 5(850MHz)穿透力真係幾強

由福田口岸返落香港,上B1後架車去到新田公路都仲收到,唔知SMT會唔會跟隊轉

由福田口岸返落香港,上B1後架車去到新田公路都仲收到,唔知SMT會唔會跟隊轉 ...
rickywk 發表於 2019-3-30 09:51

你用咩卡? 大灣區定其他?

中國電信自己出o既月費卡,6蚊個月,開到漫遊o係香港收3HK 3G,收到SMS

漫遊費貴唔貴呀

邊會用上面d卡o係香港用數據漫遊o架,除非要翻入上面牆

不過我唔知中國電信果張大灣區卡有無放VoLTE,LTE band 5係舊CDMA頻段,即係3G話音、SMS容量又少一截,而家上面係差iPhone未用到佢個VoLTE,Android機較為新d都用到,相信CDMA好快會功成身退,咁張大灣區卡若果當時仲賣緊的話好可能都會放埋VoLTE出o黎

由福田口岸返落香港,上B1後架車去到新田公路都仲收到,唔知SMT會唔會跟隊轉 ...
rickywk 發表於 2019-3-30 09:51

跟穿透力關係可能不大,而可能關係到國內電訊條B5頻段有沒有跟數記條WCDMA 850重疊,
同埋有沒有跟HKT個CDMA網個頻率重疊.
如果沒有,咁就互不干擾,而新田公路仍可以收到國內電訊.

數記用緊條850係: 832.5 – 837.5, 877.5 – 882.5 MHz
有冇人知中國電訊條B5近香港個頭係乜頻率?

跟穿透力關係可能不大,而可能關係到國內電訊條B5頻段有沒有跟數記條WCDMA 850重疊,
同埋有沒有跟HKT個CD ...
PN420 發表於 2019-3-30 17:21

我有screen shot, ARFCN: 2452
Result
Network Type         LTE (FDD)
E/U/ARFCN         2452
Band Name         CLR
Uplink Frequency (phone to base station)         829.2 MHz
Downlink Frequency (base station to phone)         874.2 MHz
Band Number         5

我有screen shot, ARFCN: 2452
Result
Network Type         LTE (FDD)
E/U/ARFCN         2452
Band Name         CLR
Uplink ...
rickywk 發表於 2019-3-30 17:37

雖然你個Screen shot未有顯示bandwidth,
以uplink計,由於B5起始於824, 估佢條B5有10MHz寛(824.2-834.2)。
如果係咁,咁成個HKT(825-832.5)就理論上冚晒佢大部份,
而數記就冚埋佢剩番後面個一部份,得番前面0.8MHz。
但我睇死HKT只射一條1.25MHz(x2) CDMA2000訊號出黎招呼班漫遊客,
咁中國電信條B5就仲有水位(7.5-1.25+0.8 = 7.05MHz)射到你係新田公路個部手機.
(有錯請指正.)

雖然你個Screen shot未有顯示bandwidth,
以uplink計,由於B5起始於824, 估佢條B5有10MHz寛(824.2-834.2) ...
PN420 發表於 2019-3-30 20:25

hkt條cdma仲存在架咩?

via HKEPC Reader for Android

hkt條cdma仲存在架咩?

trevorhk 發表於 2019-3-30 20:50

佢有牌架喎,點都要符合發牌要求發射吧?(雖然有幾多地方有真係好難知)